Новини » Суспільство 13 грудня, 2017, 20:20
Чому український борщ ще не став культурною спадщиною, визнаною ЮНЕСКО? – експерт
Борщ
Борщ

Якщо українця або іноземця запитати про найвідомішу українську страву, то частіше за все почуємо «борщ». Багато країн мають страви, які внесені до культурної спадщини людства ЮНЕСКО, як то вірменський лаваш, грецький салат, неаполітанська піца або грузинське вино. Борщ також відповідає критеріям ЮНЕСКО, оскільки сприяє національному розвитку та говорить про культурну ідентичність суспільства.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт відзначає, що чим більше країна має пам’яток, занесених до списку ЮНЕСКО, тим більший у неї потенціал для розвитку туризму.

«Існує й гастрономічний туризм, який набирає поширення в світі. Наша країна стоїть осторонь цього тренду, але колись потрібно починати. Тому Уряду потрібно ухвалювати рішення про подання до ЮНЕСКО цієї страви як культурного надбання людства. В Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури розгляд питання займає 1,5 роки. Сподіваюсь, що Міністерству культури буде достатньо року, щоб підготувати обґрунтування та подати це до 1 лютого 2019 року, коли закінчується термін прийняття заявок на рік. Кожного року держава може подавати до двох об’єктів на номінацію», – пише Олексій Дорошенко.

Він зауважує, що найбільше об’єктів культурної спадщини, за визнанням ЮНЕСКО, в Італії – 53. Але й сусідня Польща встигла включити 15 своїх пам’яток. Україна ж сьогодні має 7.

«А чим в Україні можна виміряти рівень життя? Знову ж борщем! Точну відповідь на запитання допоможе дати «індекс борщу»«, – зауважує експерт.

До розрахунку він бере всі компоненти борщу, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю, оскільки ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Беремо 5-літрову каструлю, куди кладемо: свинини – 600гр, картоплі та буряку – по 500гр кожного, капусти – 300гр, моркви та цибулі – по 200гр кожної, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3л, лаврового листа, солі й перцю – за смаком, сметани – 250гр.

Починаємо «готувати», пише Дорошенко, за середньостатистичними цінами, свинина з кісткою коштує 98 грн за кілограм, або 59 грн за 600 гр, буряк – 5,6 грн за кілограм, або 2,8 грн за 500 гр, картопля – 5,8грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 гр, капуста – 4,1 грн за кілограм, або 1,2 грн за 300 гр, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 гр, цибуля – 5,2 грн за кілограм, або 1 грн за 200 гр, сметана – 48 грн за кілограм, або 12 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 1 грудня в 80,2 грн.

Експерт відзначає, що порівняно з 2016 роком морква зросла в ціні на 64%, буряк – на 50%, свинина – на 42%, сметана – на 30%, цибуля – на 19%, картопля – на 18%, капуста – на 14%. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 23 грн., або мовою біржових маклерів – «пробив планку» у 40%.

«Але борщ, приготовлений на початку вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за три місяці він став дешевшим на 4 грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів», – зауважує експерт.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-03-24 00:39 :32