субота, 2 грудня, 2017, 9:17 Суспільство
Готуємо в суботу. Традиційна голландська страва – риба по-зандвортськи
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Дієтологи нам постійно радять, щоб в меню, хоча б раз на тиждень, була страва з риби. Адже вона містить неабиякий перелік корисних для організму речовин. А для тих людей, які стежать за власною вагою, це взагалі чудова альтернатива «важкому» м’ясу. Калорій мало, а користь просто суцільна. Особливо, якщо згадати про всі оті омега-жири, які просто необхідні нашому організму для нормального функціонування.

Власне, легку у приготуванні і дуже смачну страву пропоную вам сьогодні. Смакуватимемо ми «рибою по-зандвортськи». Ця страва з країни, яка славиться своїми рибними делікатесами – Нідерландів. А якщо конкретніше, то з міста Зандворт, яке до 19 століття було суто рибацьким поселенням, а тепер відоме як затишний курорт. Звісно, рибакам були відомі таємниці і тонкощі приготування страв з риби, і саме їм ми дякуємо за цей простий рецепт. Поєднання смаків у цій страві ідеальне, тож цілком можливо, що вона буде частим гостем на вашому столі.

Складники на дві порції

  • Філе пангасіуса (або іншої білої риби) – 120 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Масло вершкове – 3 ст. л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Петрушка
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль, перець
     

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

В перш чергу підготовлюємо помідори. Для цього зрізуємо гострим ножем верхівку і маленькою ложечкою вибираємо весь вміст помідора. Робіть це дуже обережно, щоб наша «діжка» не стала дірявою. Тому раджу обирати помідори твердих сортів. Зараз їх не дуже великий вибір, але коли будете купувати, зверніть увагу на те, щоб вони не були занадто м’якими. Підготовлені помідори солимо і відставляємо в бік.

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Беремося за підготовку риби. У рецепті заявлений пангасіус. Наразі це один з найдешевших видів риби і навколо неї є дуже багато неоднозначної інформації. Кажуть, що це промислова риба і її вирощують, як і курей та свиней, на різноманітних біодобавках, аби вона швидше росла. Тому вирішувати вам. Можна взяти якийсь інший вид білої риби, але в будь-якому разі вибирайте корисні продукти.

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Після того, як ми розібрались, з якої риби будемо готувати, беремо гострий довгий ніж і розрізаємо філе на дві частини. Після цього легенько відбиваємо його. Солимо і перчимо за смаком, скроплюємо соком лимона і посипаємо дрібно нарізаною петрушкою. Любите інші спеції – сміливо додавайте. Думаю, що непогано тут себе почуватиме і, так звана, французька гірчиця. Ще варіант – дати трохи потертого на терці твердого сиру.

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Тепер філе риби скручуємо у рулети. Коли будемо це робити, притискаємо сильніше, аби вони точно влізли в помідори. Вставляємо їх вертикально. Після чого в середину кожного рулету кладемо по шматочку масла.

Готується наша риба «по-зандвортськи» досить швидко. Запікаємо її у розігрітій до 220 градусів духовці 10-15 хвилин. За цей час вона повинна зарум’янитися.

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Доки основна частина нашої страви готується, ми можемо зайнятися соусом. Готується він просто. Обсмажуємо на маслі протягом хвилини дрібно нарізаний часник і петрушку, вичавлюємо трохи лимонного соку, трохи випарюємо і солимо. Готову рибу поливаємо цим соусом і одразу подаємо до столу.

Смачного!

Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика
Риба по-зандвортськи. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Нью-йоркський сніданок

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2018-01-23 04:03:15