субота, 18 листопада, 2017, 9:11 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Традиційні португальські смаколики
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика

Кожна країна має свою особливу солодку випічку, яка асоціюється лише з нею. І якщо б запитати у туриста, що йому запам’яталась з подорожі Португалією, він точно згадав би мафіни з листкового тіста, начинені домашнім сиром та заварним кремом.

Вимовити їх назву трохи складно. І, мабуть, щоб запам’яталась, треба повторити не один раз. Називається цей смаколик – кейжадаш. Цей варіант, що я вам пропоную, це різновид кейжадашу. Адже це як з українським борщем, кожна область має свої особливості. Так само і тут. У кожної провінції свої особливі бачення цієї смачної випічки.

Складники:

  • Листкове тісто – 400 г
  • Цукор – 400-500 г
  • Вода – 200 мл
  • Шкірка одного лимона
  • Яйця – 5 шт.+ 2 жовтки
  • Домашній сир – 250 г
  • Олія для змащування формочок

Перед приготуванням листкове тісто потрібно розморозити. Потім розкачати дуже тонким шаром. Робіть це швидко, і бажано, щоб на кухні не була зависока температура. Після цього слід вирізати кружечки потрібного діаметру і викласти їх у формочки (наприклад, для кексів, діаметром 5-7 см), які попередньо злегка треба змастити олією. Якщо ви будете використовувати силіконові форми, то змащувати не потрібно.

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика


До речі, декілька слів про листкове тісто. Не обов’язково його купувати. Можна приготувати і в домашніх умовах – рецептів вистачає. Але процес цей не такий швидкий, як відвідини найближчого супермаркету. Якщо візьметесь за приготування на власній кухні, зважайте, що готувати треба швидко і щоб всі інгредієнти були холодні. Це головні засади якісного листкового тіста. А от якщо куплятимете, все ж таки, в магазині, принаймні читайте, з чого воно зроблене. Бо не все тісто однакове. Переважно у дешевих варіантах про масло і не згадують: там в кращому разі – маргарин. А от якої якості – вам не напишуть.

Тепер беремось за приготування начинки. Складнощів у вас не буде, але раджу зосередитись на процесі і нічим паралельно не займатись. Усі рухи мають бути точними.

В першу чергу підготовлюємо домашній сир. Він має бути однорідний, не грудочками. Якщо це не так, перетріть через сито або у блендері.

Беремо каструлю з товстими стінками або ківш з антипригарним покриттям. Висипаємо цукор і заливаємо водою, кладемо порізану на шматки шкірку лимона, але не цедру, бо ми потім будемо її виймати. Її функція віддати свій смак і все. Можна проекспериментувати зі шкіркою мандарина або апельсина, думаю, теж буде цікавий смак.

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика


Перемішайте декілька разів і варіть на середньому вогні, доки температура не досягне 103 градусів. От тут дуже важливо дотриматись точності. Для таких процедур не зайвим буде мати кулінарний градусник. Він вам може багато де знадобитися і не лише цього разу.

Після того, як ми отримали потрібну температуру, вимикаємо вогонь під каструлею і витягуємо шкірку лимона.

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика


Тепер збийте яйця з жовтками до однорідності. Робити це можна як вінчиком, так і блендером. Не припиняючи збивати, введіть у масу цукровий сироп і добре перемішайте.

Пам’ятаєте, ми підготовлювали домашній сир? Настав час його додати. І знову все перемішуємо до однорідності.

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика


Тепер дуже обережний момент. Поставте форми з тістом на деко чи на решітку, на якій будете випікати. І обережно викладайте начинку. Вона достатньо рідка, тому бажано різких рухів не робити, аби ненароком не зачепити деко з формами і начинка не вилилась. Наповнюйте форми з тістом до самих країв.

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика


Попередньо розігріваємо духовку до 200 градусів. Випікаємо мінімум 30 хвилин. Потім дивимось, чи начинка схватилась так, як треба.

Після того, як тістечка вихолонуть, вийміть їх з форми і перед подачею посипте цукровою пудрою. Як варіант, можна посипати кокосовою стружкою, меленими горіхами або покласти зверху порізану курагу. Переконаний, що тепер португальські мафіни будуть частими гостями на вашому столі.

Смачного!

Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика
Традиційні португальські смаколики. Фото Андрія Волика

Читайте також, Готуємо в суботу. Рогалики нашвидкуруч

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-07-19 22:09 :52