субота, 21 жовтня, 2017, 9:11 Суспільство
Готуємо в суботу. Зрази з капустою
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Для мене осінь асоціюється переважно зі стравами з картоплі. Напевно, через те, що в цей період її дуже багато і вона досить дешева. Тому, коли хочеться приготувати щось смачне і швидко, в голову приходять як не деруни, то зрази.

От з останнім варіантом смачнючих страв з картоплі я вас сьогодні і познайомлю. Тим більше, що зрази для мене – це дуже особлива страва. Їх дуже любив готувати мій тато, це, як мовиться, була його фішка. Ніхто не готував смачніші зрази, ніж він. Начинки були найрізноманітніші – смажена капуста, варене яйце з рисом, гриби та лівер. Найбільш оригінальною було пюре зі шкварками з сала. Отака-от картопля в картоплі. Зустрічав навіть рецепти зраз без нічого – таке собі соло, я не пробував, може, і смачно. Але моїми улюбленими були і залишаються зрази з капустою – як свіжою, так і квашеною. Тому сьогодні і буду розповідати, як їх готувати.

Якщо зануритись у історію кулінарії, то зрази приписують литовській кухні. Звідти вони потрапили у Польщу, а далі і до нас. І тепер, здається, ніби весь час і були на наших столах. До речі, подавати їх можна як і самостійною стравою, так і як гарнір до м’ясних страв. Але тоді зрази мають бути із пісною начинкою. Підійдуть вони і для повсякденного меню, але зовсім не зайві будуть і на святковому столі. Якщо їх ще й гарно прикрасити, то це неодмінно буде хіт.

Складники:

Для тіста

Картопля – 1 кг
Яйця – 1 шт.
Борошно – 130 г
Сіль – за смаком

Начинка

Цибуля – 1 шт.
Морква – 1 шт
Капуста – 200 г
Сіль, перець – за смаком

Оскільки ми готуємо з картопляного тіста, якість картоплі дуже важлива. Вибираємо ті сорти, де найбільше крохмалю. Картоплю варимо нечищену, аби не виварився крохмаль. Найкорисніше було б на пару або запекти. Але найчастіше її готують просто «у мундирі». Після того, як картопля звариться, даємо їй повністю вистигнути. Не працюємо з гарячою, це не лише не зручно, а й впливає на консистенцію тіста.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Доки вариться та вистигає картопля, готуємо начинку. Для цього підсмажуємо подрібнену цибулю та моркву. Коли вони стануть м’якими, додаємо капусту і тушкуємо до готовності. Солимо та перчимо.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Можна дати трохи томатної пасти, вона урізноманітнить смак. До речі, можна додати сюди і трохи грибів. До капусти, як на мене, найбільше пасують опеньки. Не лийте у начинку багато олії, аби вона потім не витікала зі зраз.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Охолоджену картоплю нам треба подрібнити. Для цього використовуємо товкач або якийсь інший прес. Нам потрібна однорідна маса. Додаємо туди яйце та борошно і сіль. Усе ретельно перемішуємо. В результаті має вийти м’яке, еластичне тісто. Воно може трохи липнути до рук, це не страшно. Але в ніякому разі воно не має бути рідким.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Коли готові і начинка, і тісто можемо братися за формування зраз. Буде зручно працювати на великій дерев’яній стільниці або дошці. Притрусіть її борошном.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Змащуємо руки олією і відщипуємо від тіста невеликий шмат, такий, щоб з нього можна було сформувати пиріжок приблизно розміром з долоню. В середину кладемо начинку і заліплюємо краї. Стежте за балансом, щоб начинки не було забагато. Злегка паніруємо в борошні, але зовсім трохи, аби воно не обгоріло під час смаження. Мені подобається панірувати їх у кукурудзяному борошні, вони тоді виходять більш золотисті і мають інший відтінок смаку, але це за бажанням.

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Розігріваємо пательню. Вибирайте таку, щоб вона мала товсті стінки. На тонкій зрази просто впріють, але не просмажаться, до того ж можуть і розповзтись. Обсмажуємо з обох сторін до золотистої скоринки, коли будете перевертати робіть це обережно – картопляне тісто доволі ніжне. Можна смажити як на олії, так і на маслі. Перший варіант економніший, а другий смачніший.

Зрази смачні як теплі, так і холодні. Їх можна брати з собою на пікнік або як легкий перекус на роботу. Якщо у вас велика родина, то дуже рекомендую готувати зрази з різною начинкою. Так, це трохи довше, але тоді всі будуть задоволені.

Смачного!

Зрази з капустою. Фото Андрія Волика
Зрази з капустою. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Американський семишаровий салат

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2018-01-18 04:13:14