субота, 9 вересня, 2017, 9:11 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Справжній шопський салат
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика

Розмови про болгарську кухню не обходяться без згадки про шопський салат. Його неодмінно запропонують туристу, який попросить у болгарському ресторані щось традиційне; та й у наших закладах харчування він вже прижився і сприймається майже, як рідний.

Але не будемо забувати, що ця страва традиційна, швидше, для балканського регіону, адже в Україні оливки, які є одним з складників цього салату, не ростуть. Але це зовсім не є перешкодою для того, щоб приготувати такий смачний і поживний салат, адже вибір оливок, на щастя, зараз дуже великий.

Шопський салат смачний та корисний. Ну, і калорій у ньому зовсім мало, тому він буде доречним людям, які дбають про своє здоров’я та фігуру.

Коли ви почнете готувати шопський салат, вам може здатися, що це то й же грецький, тільки називається інакше. Але ні, тут є певні відмінності. Перша і найголовніша у шопському салаті – це бринза, а у грецькому – фета. Ці два види сиру відрізняються і способом приготування і відповідно смаковими якостями, бринза більш солоніша, а фета – ніжніша. Та і складники підготовлюються для подачі інакше. У грецькому ріжуть великими шматками, а у шопському – дрібно. Ну, і з болгарським перцем є певний кулінарний прийом, про який ви дізнаєтесь, якщо дочитаєте до кінця.

Не можу оминути і той факт, що своїми кольорами шопський салат нагадує прапор Болгарії. А щодо складників, то в Інтернеті навіть гуляють ідеальні пропорції цього салату: 35% – помідори, 30% – огірки, 20% – перець, 10% – бринза і 5% – цибуля. Зрозуміло, що дотриматись їх буде важкувато, але так для загального розуміння ця інформація не зашкодить.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Складники на дві порції:

  • Перець болгарський – 2 шт.;
  • Помідори – 3-4 шт.;
  • Огірки – 2-3 шт.;
  • Цибуля (невелика)– 1 шт.
  • Бринза – 100 гр.;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Олія – більше пасуватиме оливкова;
  • Оцет – за смаком.
  • Зелень – за смаком
  • Оливки (для декору)

Починаємо готувати з того, що добре миємо овочі. Більшість з них термічній обробці не піддається, тому вони мають бути дуже чисті. Гадаю, що говорити про те, що все має бути свіжим, немає потреби. Тим більше, що зараз просто золота пора для цього салату, адже більшість інгредієнтів досягли свого цінового мінімуму. Все, що потрібно, можна купити на базарі або у фермерів. Надавайте перевагу більш органічним продуктам, тоді і користь і смак будуть в рази більші.

Помідори вибирайте невеликі за розміром і твердих сортів. Сорт сливка, як на мене, підходить найкраще. Ріжемо їх навпіл і потім ще кожну половину на три частини. Має вийти досить дрібно.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Огірки потрібно буде обчистити від шкірки. Обирайте молоді, не пожовклі, інакше будуть не огірки, а суцільне огіркове насіння. Ріжемо дрібними шматочками.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Цибулю кришимо півкільцями, бажано робити це гострим ножем, аби шматки були тоненькі.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


І нарешті ми дійшли до обробки болгарського перцю. Тут нам знадобиться духовка. Потрібно запекти перець при температурі 190-200 градусів. Для цього достатньо буде 25 хвилин. Якщо немає можливості використати духовку, можна обсмалити перець на вогні – над газовою плитою. Після цього обережно, аби не обпектись загорніть перець у кульок або фольгу на 10 хвилин.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Таку сауну ми влаштовуємо, щоб зняти шкірку. До речі, запечений перець у Болгарії є і цілком самостійною стравою. Його подають з гострим соусом із помідорів та часнику.

Після того, як перець почистили від шкірки, розріжте його вздовж і наріжте дрібними смужками.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


І от ми вже наближаємось до моменту подачі шопського салату. Він подається перед споживанням, завчасно його не варто робити, інакше овочі обвітряться, а бринза підсохне, і це вже буде зовсім не те.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Кладемо усі складники до більшої миски. Додаємо олію, оцет, зелень і трохи солі. Зауважу, що бринза теж солона, тому, якщо добре посолити овочі, то це буде вже занадто.

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика


Легенько все перемішуємо і викладаємо на тарілку в якій будемо подавати салат. Зверху тремо бринзу на терці з великими вічками. І завершальний момент – прикрашаємо оливками!

Смачного!

Шопський салат. Фото Андрія Волика
Шопський салат. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. В’ялені помідори за півгодини

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-26 11:58 :03