Готуємо в суботу. Американський сливовий пиріг
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика

Американська кухня, як і американська культура – суцільний мікс. Тут можна зустріти дуже неочікувані поєднання у порівнянні з нашими традиційними смаками. От таким для мене і став легендарний американський сливовий пиріг. Але перед тим, як перейти до самого рецепту, трішки історії, яка з ним пов’язана.

Після того, як рецепт з’явився в одній кулінарній книзі, він швидко став улюбленцем у американських домогосподарок. І популярність його була настільки великою, що газета «Нью-Йорк Таймс» майже 10 років періодично його друкувала на прохання читачів. Але потім редакторка кулінарної рубрики повідомила, що більше рецепт не друкуватимуть, а читачам порадили вирізати його з газети і прикріпити до холодильника, аби не загубити. Чесно кажучи, я в це можу повірити після того, як посмакував його, сподіваюсь і ви його полюбите. Думаю, найчастіше його готували в період дозрівання слив, от такий як зараз, коли на базарі повно різноманітних сортів. Єдина порада – вибирайте стиглі і темні сорти, але не м’які – перестиглі.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


Складники:

  • Борошно – 250 г
  • Цукор – 200 г
  • Масло – 120 г
  • Розпушувач – 1 ч.л
  • Сливи – 12 шт.
  • Кориця – 1 ст.л
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль – дрібка
     
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


Готується пиріг неймовірно швидко. Його можна спекти на десерт до сніданку, доки ви готуєте основну страву. Головне, щоб все що потрібне було під рукою.

Починаємо з того, що розтираємо масло і цукор до однорідності. Вручну вінчиком трохи важкувато, але можливо. Найлегше – міксером або блендером. Фанатизму у цій справі не потрібно. Тепер додаємо сіль і яйця. Знову розтираємо до однорідної консистенції.

Беремо підходящу миску і просіваємо в неї борошно. Додаємо розпушувач і обережно перемішуємо, аби рівномірно його розподілити по борошну.

Після цього борошно, по одній ложці, додаємо до тої суміші, що в нас вийшла після збивання масла, цукру, яєць та солі. Робимо це обережно, аби не втратити дорогоцінне повітря. У нас має вийти досить густа маса.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


Помийте сливи і розділіть їх на дві половинки та заберіть кісточки. За рецептом потрібно 12, але якщо не вдасться використати всі – не біда. Проте, старайтесь розміщувати їх щільно, одна біля одної.

Викладіть тісто у форму. Я використовую силіконову. Це зручно, бо її непотрібно ні змащувати, ні пергаментом викладати. Якщо у вас залізна форма, то підготуємо її наступним чином: змащуємо маслом або маргарином і злегка обсипаємо борошном.

Тіста, за рецептом, виходить не дуже багато, тому форму обирайте середню. Якщо у вас велика родина, то можна пропорції збільшити таким чином, щоб усі змогли спробувати цей смачний пиріг.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


І тепер підходимо майже до завершального етапу. Потрібно викласти сливи на пиріг. В моєму варіанті пирога – сливи кладуть серединкою до низу, але зустрічав і навпаки. Як правильно? Мені тут важко відповісти. Пропоную спробувати і так, і так, а вибрати той варіант, який вам до вподоби.

Викладаємо сливи щільно, одна біля одної. Можете спробувати якийсь малюнок викласти. Думаю, така робота найбільше сподобається дітям, цей процес сміло їм можете довірити.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


Після того, як ця важлива робота зроблена, лишився останній штрих: посипати сливи корицею та цукром. Для цього буде достатньо дві столові ложки цукру та одна ложка кориці.

От тепер все, можемо ставити пиріг до духовки. Температура повинна бути 180 градусів. Випікаємо 40-45 хвилин. Пробуємо готовність сірником. Якщо він сухий, то пиріг можна діставати з духовки, щоб трохи вистиг. І можемо подавати до столу.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


Не засмучуйтесь, якщо цукор, яким посипали пиріг, не розтопився під час випікання. Читав відгуки про цей рецепт в інтернеті і виявилось, що практично ні в кого він не розтоплюється.

Як і до більшості фруктових пирогів, в якості додатку буде доречним морозиво або збиті вершки.

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика


За потреби, пиріг можна зберігати в морозильній камері декілька місяців. Для цього добре його обмотайте харчовою плівкою. Як захочете поласувати – розморозьте при кімнатній температурі, а потім при температурі 150 градусів розігрійте.

Смачного!

Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика
Американський сливовий пиріг. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Нью-йоркський сніданок

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-17 06:06 :22