субота, 25 березня, 2017, 9:09 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Нью-йоркський сніданок
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика

Якщо одного ранку вам захочеться чогось незвичайного, можете здивувати своїх близьких, приготувавши для них нью-йоркський сніданок. Не бійтеся, що ця вишукана страва є в переліку ресторанних меню, вона цілком годиться для того, щоб нею насолоджуватися вдома.

Якщо я вас заінтригував, то послухайте ще й історію про те, як була винайдена ця страва. Кулінарні легенди стверджують, що її появі ми завдячуємо Лемюелю Бенедикту – нью-йоркському брокеру. Буцімто, саме він у 1894 році, маючи сильне похмілля і намагаючись його втамувати, забрів до ресторану і попросив приготувати для нього сніданок, до якого входили: тости, бекон, яйця пашот і голландський соус. Підприємливий ресторатор оцінив смак гостя і включив цю страву до меню закладу під назвою «Яйця Бенедикт». Чи було так насправді, стовідсотково не відомо, але страва, дійсно, дуже смачна і дуже пасує до сніданку.

Ну то вперед на кухню!

Складники на дві порції:

  • Яйця – 2 шт.
  • Бекон – 2 шматки
  • Тости або булочки – 2 шт
  • Сіль, перець – за смаком

Для голландського соусу:

  • Жовток – 1 шт
  • Масло вершкове – 50 г
  • Вино біле – 2 ст. л
  • Сіль – дрібка
  • Лимонний сік – 1 ч. л
     
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Насамперед готуємо голландський соус. Це не так складно, як звучить, але потрібно трохи уважності. Нам знадобиться каструля з подвійним дном або товстими стінками і трохи більша посудина, аби ми могли зробити парову баню.

У каструлю з подвійним дном кладемо сирий жовток, подрібнене вершкове масло, біле вино і дрібку солі. У більшу каструлю наливаємо воду, але так щоб вона не торкалась дна меншої і ставимо її на невеликий вогонь.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Складники для соусу весь час перемішуємо, стежимо, щоб соус не перегрівся, інакше він розділиться. Коли загусне, можна знімати з парової бані. Після того як трохи вистигне, додаємо лимонний сік і добре перемішуємо. Соус готовий.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Наступний етап – підсмажуємо бекон. Смажимо його до утворення хрумкої скоринки. Перчимо і солимо за смаком. Після того як посмажили, кладемо на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


З тостового хліба робимо кружальця. Це можна зробити спеціальним кулінарним циліндром. Якщо його нема, підійде звичайна кружка або щось таке, чим можна це зробити. Підійдуть і булочки. Якщо любите житній хліб, можете використати і його.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Підсмажуємо хліб на сухій пательні до утворення легкої скоринки.

Основним складником цієї страви є яйця пашот. Приготувати їх теж не складно, але потрібно трохи розуміння, як це робиться, якщо не робили цього досі. В першу чергу декілька порад. Яйця повинні бути свіжі і холодні, тобто діставайте їх з холодильника безпосередньо перед готуванням. Перед тим як розбивати – помийте.

Як варіант яйце можна зварити в черпаку. Перед тим як розбити у нього яйце, змастіть черпак олією, або маслом.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Закип’ятіть воду в каструлі і занурте черпак у рівень з водою. Так щоб вона не переливалась.

Ще один варіант розбити яйце у миску, в яку перед цим покласти харчову плівку, його теж потрібно змастити олією або маслом. Потім робимо такий собі мішечок. Зав’язуємо його і варимо.

Класичне приготування полягає в тому, що яйце виливається у кип’ячу воду. Якщо будете готувати у такий спосіб, то посоліть воду і додайте трохи оцту. Це допоможе білку швидко згорнутися. Перед тим як виливати яйце в окріп, зробіть ложкою вир і в його центр виливайте яйце. Варіть до готовності, якщо любите, щоб жовток був рідкуватий, вистачить п’яти-семи хвилин.

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика


Коли всі складники готові, можемо збирати нашу страву в одне ціле.

Першим кладемо підсмажений тост, на нього бекон, зверху – яйце пашот. На цьому етапі можна все це посолити і поперчити. І тепер всю цю конструкцію поливаємо голландським соусом. Можна притрусити зверху зеленню або поряд на тарілку покласти трохи салату.

Наш нью-йоркський сніданок готовий. Думаю, що вам смакуватиме, отож «Яйця Бенедикт» часто будуть на вашій кухні. По-перше, страва дуже смачна і поживна, а по-друге, коштує недорого. Для цікавості гляньте, скільки за неї просять у кафе та ресторанах.

Смачного!

Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Яйця Бенедикт. Фото Андрія Волика
Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-01-22 18:24 :24