Новини » Суспільство

Готуємо в суботу. Чарівний чай – масала

Андрій Волик
Андрій Волик Журналіст, кухар-аматор у другому поколінні. Полтавець закоханий у Галичину. Живе за принципом – люби і роби що хочеш (так казав св. Августин)
Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика

Як казав Гіппократ: «Їжа має бути ліками, а не ліки їжею». Чай масала саме такий. Він не лише надзвичайно добре тонізує організм, а ще є доброю профілактикою застуди. Погодьтесь, що у цю пору року це дуже актуально. А коли я дізнався, що він входить до ведичної індійської кухні, то в моєму рейтингу корисних напоїв він посів перші позиції.

Для тих, хто не знає, що таке ведична кухня, спробую пояснити у двох словах. Страви, які до неї входять, впливають не лише фізичне тіло людини, а й на розумові здібності та моральні і духовні якості. Такою є філософія цієї кухні. Виходить чародійство: п’єш чай або їси якісь там солодощі і стаєш не лише здоровішим, а й духовно багатим та розумним. Хтось вірить, а хтось ні, але користь чаю масала заперечувати ніхто не зможе. Адже головні його інгредієнти – молоко і спеції. І хоча на перший погляд це не зовсім сумісні речі, вони дуже добре доповнюють одне одного, і кожен по своєму позитивно впливає на організм людини.

Готувати цей «чарівний» чай зовсім просто. Головне щоб на вашій кухні знайшлись необхідні спеції, молоко і чай. Підсолодити можна як цукром, так і медом (це вже що вам подобається).

Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика
Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика


Чай має бути чорним, це головна умова. А от щодо його класу, то не обов’язково брати якісь дуже дорогі сорти. Може бути і гранульований, і листовий. Якщо любите чай міцний, то його варто вкидати одразу і доводити до кипіння. Якщо вам до вподоби легший варіант, то кидайте заварку, коли рідина закипить і дайте трохи настоятися.

Молоко беріть не дуже жирне і бажано пастеризоване, аби воно не мало сторонніх запахів, як це часто буває з фермерським молоком. Для приготування чаю масала, молоко розводять з водою у відповідності до рецепту. Буває, що додають до вже готової суміші, а буває, що кип’ятять разом з водою.

Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика
Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика


Щодо спецій, які ви будете використовувати під час приготування масала, то всі вони мають бути хорошої якості. Для кращого результату подрібніть їх перед приготуванням. Не робіть цього завчасно, аби їхній запах не вивітрився, щоб був насиченим. Якщо будете використовувати імбир, то раджу брати свіжий, а не сушений.

Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика
Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика


Наприкінці приготування готовий чай потрібно процідити, аби шматочки спецій не заважали ним насолоджуватися.

Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика
Чарівний чай - масала. Фото: Андрія Волика


Рецептів масала багато, адже він популярний не лише в Індії, а й в сусідніх з нею країнах. Я зберіг для себе декілька варіантів, які суттєво відрізняються один від одного. А ви вже обирайте на свій смак.
 

Рецепт №1 (міцний)

Складники:

  • Вода – 2 чашки;
  • Молоко – 1 чашка;
  • Чай – 4 столові ложки;
  • Цукор, мед за саком

Спеції:

  • Кардамон – 2 шт.
  • Чорний перць – 2 горошинки
  • Аніс – 1 зірочка
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Імбир тертий – 1 ч.л
  • Насіння фенхеля – 0,5 ч.л
  • Кориця – половина палочки
  • Мускатний горіх – дрібка

Спосіб приготування:

Спеції розмолоти і змішати. Закип’ятити в одні каструлі чай, воду і молоко. Вимкнути вогонь і додати спеції. Настоювати 10 хвилин. Процідити.
 

Рецепт № 2 (цілі спеції)

За цим рецептом цілі спеції кладуть в маленьку торбинку з натуральної нефарбованої тканини, також підійде марля. Цей мішечок кладуть у рідину на час приготування, а потім виймають. Смак в результаті буде дуже пряний.

Складники:

  • Вода – 5 чашок;
  • Чорний чай – 1/4 чашки;
  • Молоко – 3 чашки;
  • Мед – 1/4 чашки.

Спеції:

  • Кориця – 4 невеликі палочки;
  • Кардамон – 1 ч.л;
  • Гвоздика – 10 шт.
  • Ваніль – 1 ч.л. (її додають в кінці приготування).

Спосіб приготування:

Налийте воду у каструлю і покладіть туди мішечок зі спеціями. Доведіть до кипіння. Уменшіть вогонь до мінімуму і кип’ятіть ще 10 хвилин. Вимкніть вогонь і додайте чорний чай. Через 2-3 хвилини витягніть мішечок, додайте молоко і мед і ваніль.
 

Рецепт № 3 (спеції на початку)

Складники:

  • Вода – 2 чашки;
  • Молоко – 2 чашки;
  • Чай – 2 ст. л;
  • Цукор – 2 ст. л.

Спеції:

  • Кориця – 1 невелика полочка;
  • Кардамон (зерна) з 2 штук;
  • Гвоздика – 4 шт;
  • Чорний перець – 2 горошини;
  • Імбир – 1 маленький шматочок (дрібно проріжте).

Спосіб приготування:

Змеліть або розітріть спеції. Налийте в каструлю молоко і воду, доведіть до кипіння. Додайте спеції і поваріть їх 2 хвилини і вимкніть вогонь. Додайте чай і залиште настоюватися ще 5 хвилин.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...