Готуємо в суботу. Італійська паска, або «Панеттоне»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Якщо вам «приїлись» традиційні рецепти паски і душа гурмана вимагає чогось нового та смачного, а рецепти із сотнями інгредієнтів наганяють тугу, рекомендую приготувати італійський кекс. Всі продукти, з яких він складається, дуже доступні, та і клопоту з ним досить мало.

Якщо у вас є родичі в Італії, то, швидше за все, ви таку паску вже куштували. А хто не має, мабуть бачив у магазині яскраву коробочку з надписом «Панеттоне» або «Коломба». Ціна від 140 гривень за 750 грам. Друга від першого відрізняється тим, що печеться у вигляді голуба – символу миру і покрита глазур’ю з мигдалю. Все решта майже ідентичне. Як пояснював один з кулінарів, «Панеттоне» італійці печуть на Різдво, а «Коломбу» – на Великдень. У мене немає форми у вигляді хреста чи то голуба, тому я печу «Панеттоне» у будь-якому разі. І для того, щоб ласувати цим кексом, не обов’язково чекати на святкову пору. Сміливо готуйте у вихідний день, адже найважче, як на мене, дочекатися того моменту, коли його вже можна їсти. А поки триває процес, можна на повну насолоджуватися відпочинком, навіть сходити на недовготривалу прогулянку.

Рецептів цього кексу у Інтернеті гуляє море. Зустрічав й з ромом. І те, що тісто має підходити 15 годин. Одним словом, варіацій багато. І це не дивно, адже печуть його, починаючи з VI століття. Мій рецепт здається найпростішим для досягнення бажаного результату. «Панеттоне» виходить пухким, а присмак цитрусової цедри (у поєднанні з цукатами та в міру солодким тістом) не залишить байдужим нікого. До нього гарно пасує міцна кава або солодкувате вино.

Тож підготовлюємо продукти:

  • Борошно – 450 г
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • Цукор – 75 г
  • Дріжджі – пресовані 21 г
  • Цедра одного апельсина
  • Цедра одного лимона
  • Яйця – 1 шт
  • Жовтки – 4 шт
  • Ванільний цукор – 1 пакетик
  • Молоко (тепле) – 150 мл.
  • Масло вершкове – 175 г
  • Родзинки – 75 г
  • Цукати – 125 г
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Спочатку підготуйте опару. З дріжджів і молока та дрібки борошна. Звичайно, у вас може бути свій рецепт, як вона готується. Я поділюсь своїм методом. Розтираю дріжджі з чайною ложкою цукру, доки вони не стануть рідкими. Додаю до них тепле молоко. Потім трохи борошна. І ставлю в тепле місце. У моєї пічки є спеціальний режим для тіста. От я його і використовую. Там запрограмовані 40 градусів. Ставлю на 30 хвилин. Зазвичай, цього достатньо.

Поріжте кубиками масло. Воно має бути кімнатної температури, тобто м’яким.

Доки робиться опара. Просійте борошно з сіллю у велику миску. Додайте цукор, ванільний цукор і цедру. До речі, замість ванілі можна взяти екстракт мигдалю. Останній мені більше подобається. Все перемішайте. Яйце збийте з підготовленими жовтками і теж вилийте у миску. Коли буде готова опара, додайте її. Добре вимішайте. Якщо миска достатньо велика і в ній зручно замішувати тісто, то лишайте його там, а як ні, то перекладіть на стільницю.

Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

По шматочку додавайте масло до тіста і продовжуйте місити, доки не використаєте усе масло. Але не кладіть усе відразу.

Візьміть миску з розрахунку, що тісто, яке у вас вийшло, збільшиться як мінімум у двічі.

Присипте її борошном. І покладіть туди тісто. Загорніть у харчову плівку і залиште підходити на 3-4 години.

Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Коли тісто підійде – вибийте його. Вимісіть його знову. Додавайте потрохи родзинки та цукати. Якщо цукати вам трапились великуваті, поріжте їх на менші шматки.

Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Перекладіть тісто у форму. Зробіть надріз у вигляді хреста. І поставте підходити ще на одну-дві години. Тісто має збільшитись десь у тричі. У мене форма діаметром 20 см і заввишки 7 см.

Випікаємо нашу паску таким чином. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Намазуємо тісто збитим білком і ставимо на 15 хвилин. Після цього зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 40-45. Після того як вона спеклась, залиште її у формі на 10 хвилин. Після чого можете перекласти на решітку для повного вистигання.

Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Декілька порад під час приготування. Не ставте тісто, яке підходитиме, у тепле місце. Інакше масло почне танути і тісто стане дуже жирним. І коли будете готувати опару, зверніть увагу на температуру молока, воно має бути теплим, але не гарячим. Не більш як 40 градусів. Інакше ви вб’єте дріжджі і тісто не підніметься.

Смачного!

Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик
Італійська паска «Панеттоне». Фото: Андрій Волик

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-06-27 11:00 :17