Готуємо у суботу. Грибочки, наче з бочки
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Печериці. Фото: Андрій Волик
Печериці. Фото: Андрій Волик

Нарешті святковий період закінчився, тепліших днів стало більше і на базарі можна купити за більш-менш нормальною ціною печериці. Порівняно з супермаркетами ціна на ринку знизилась майже у двічі. Принаймні, в Івано-Франківську свіженькі шампіньйони продають – кілограм за 26 гривень. Дуже люблю цей продукт, тому для мене це неабиякий привід приготувати з них щось смачне і побільше.

Перше місце серед страв з грибів у моєму раціоні – печериці у швидкому маринаді. Буквально через три години на вашому столі чудова закуска, яка за смаковими властивостями нічим не поступатиметься магазинному варіанту, а про її ціну я взагалі промовчу. Коли будете в магазині, просто навіть для цікавості прочитайте, що пишуть на баночці з консервованими грибами. Насамперед зверніть увагу на вагу продукту всередині упаковки. А потім уважно читайте склад. Зазвичай самих грибів лише 60 відсотків, а решта маринад. Тож навіщо платити більше! Адже мариновані печериці – це дуже легка у виконанні страва. Ще її вагомий плюс – вони можуть стояти декілька тижнів у холодильнику, у тому ж таки маринаді.

Дуже раджу, якщо вже і купувати гриби, то лише на базарі. Зазвичай, тут вони проходять найкоротший шлях «від лану до столу». Адже продаються невеликими партіями і тому майже завжди «тільки з грядки». Не знаю, як у вас буває, а мені в супермаркетах переважно трапляються гриби чорні, як той компост, на якому вони ростуть. Ще помітив одну особливість: не варто купувати розфасовані гриби, а тим більше замотані плівкою. Тоді всередині утворюється волога, яка не має де подітись, і печериці вкриваються липким нальотом. Саме в таку халепу потрапила останнього разу моя мама.

Розповіла мені, що теж вирішила поласувати шампіньйонами. Побачила в магазині на «видному місці» упаковку. Зверху були білісінькі грибочки, тож довго не думала. Принесла їх додому. Але зразу не розкрила упаковку. Дійшли руки до них аж через декілька днів. Каже, що дуже засмутилась. По-перше, гриби мали зовсім не грибний запах, а швидше тхнуло від них плісенню, а біленькі грибочки були лише зверху. Під низом були малі і чорнющі гриби, які явно не годяться, аби з них щось готувати.

Тому не давайте себе надурити, беріть гриби завжди на вагу і уважно дивіться, аби у ваш кошик не потрапили зіпсовані, з чорним нальотом та вм’ятинами печериці.

Щодо користі цих грибів, то тут можна говорити дуже довго. Почнемо з того, що дехто їх навіть не готує, а їсть свіжі і лише помиті. Просто кладуть на канапку або додають в салат. Думаю, в таких ситуаціях треба враховувати, на скільки у вас міцний шлунок.

Також ніби є дослідження, що саме печериці радять, як профілактичне харчування у боротьбі з онкологічними хворобами. Що речовини, які містяться в грибах згубно впливають на пухлинні утворення. Так це чи ні, думаю, кожен може більше прочитати в Інтернеті, але диму без вогню точно не буває.

Крім цього у шампіньйонах дуже багато білку, який дуже добре і легко засвоюється. Десь зустрічав, що через його кількість ці гриби називають овочевою відбивною. Тому їх радять людям, які відмовились від вживання м’яса.

Ще у складі печериць багато всіляких вітамінів та незамінних амінокислот, які покращують пам’ять та мозкову діяльність. Тому їжте печериці і будьте здорові.

Перед тим як нарешті почати готувати – декілька уточнень. Кількості зазначеного маринаду вистачає для одного кілограму грибів. Буває так, що коли на базарі печериці за дуже хорошою ціною, я купляю більше, ніж думалось спочатку, починаю готувати і розумію, що стільки їх не з’їсться. Тоді просто помиті і порізані гриби я кладу в морозильну камеру. Пізні використовую їх для інших страв. Тому не станеться нічого страшного, якщо в маринад для кілограма грибів ви покладете менше.

Печериці у швидкому маринаді

Мариновані печериці. Фото: Андрій Волик
Мариновані печериці. Фото: Андрій Волик

Якщо трапились гриби свіжі-свіжі, то їх можна просто помити і навіть не знімати верхню шкірку. Якщо пару днів постояли, то краще почистити, бо на ній зазвичай уже трохи є чорного нальоту.

Після того, як помили, дайте воді стекти. Потримайте пару хвилин, аби печериці трошки висохли.

Далі, якщо гриби великі, поріжте їх так, як вам подобається. Аби не було дуже дрібно, але щоб і не загрубо. Якщо раптом вам трапились маленькі шампіньйони, то різати непотрібно.

Паралельно готуєте маринад:

Доведіть до кипіння в каструлі 1 літр води. Додайте 2 чайні ложки солі, 1 чайну ложку цукру та 2 столові ложки оцту. Лавровий лист, перець горошком, духмяний перець кладіть за своїм смаком. Я кладу небагато, аби не перебивало смак грибів.

Коли маринад готовий і кипить. Кидайте в нього гриби. Перемішайте і накрийте кришкою. Покип’ятіть 5 -7 хвилин. Виключіть вогонь і нехай постоїть 3 години.

Після цього страва готова до вживання. Якщо плануєте зберігати в холодильнику – два тижні може стояти. Перекладіть в банку, залийте маринадом з каструлі і додайте трохи олії!

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
Top
2020-11-24 20:31 :09