четвер, 11 вересня, 2014, 3:50 Суспільство
Високий рівень цукру може спричинити рак, – вчені

Аналіз 16 досліджень і даних майже мільйона людей з різних країн показав: ризик розвитку раку підвищувався на 15%, якщо в людини був переддіабет. Тобто, цукор у крові був підвищений, але недостатньо високий, щоб можна було діагностувати діабет.

Про це розповідає Live Science.

Коли в розрахунок прийняли Індекс маси тіла, фактор ризику переддіабету і раку, виявилося, переддіабет підвищував ризик раку на 22%. Зокрема, це стосувалося раку шлунка, товстої кишки, печінки, підшлункової залози, молочної залози. Так, у людей з переддіабетом приблизно удвічі частіше виявляли рак печінки, на 50% – шлунка або товстої кишки і на 20% – рак грудей.

Причин може бути кілька. Наприклад, при високому цукрі підвищується резистентність до інсуліну. Це провокує активне виділення інсуліноподібних білків, що сприяють росту ракових клітин. Також не виключені генетичні варіації, що підвищують ризик розвитку обох відхилень.

Без лікування переддіабет може за п’ять років перерости у повноцінний діабет. Відповідно до статистики, переддіабет діагностують все частіше. Захистити себе можна, дотримуючись дієти, тренуючись і приймаючи препарати, що знижують цукор.

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-25 20:40 :09