субота, 22 березня, 2014, 0:34 Суспільство
Ера інсулінової залежності добігає кінця, – вчені

Фахівці виявили новий спосіб контролю за високим рівнем цукру в крові. Як виявили дослідники, молекули фосфатидних кислот посилюють вироблення глюкози у печінці. Отже, гальмування або зниження вироблення кислот робитиме зворотний ефект.

Про це повідомляє Zee News.

Самі фосфатидні кислоти і ензими, пов’язані з синтезом кислот, можуть стати новою мішенню для лікарської терапії. Це підтверджують експерименти з гризунами. У пацієнтів з ліподистрофією часто розвивається діабет і накопичується жир у печінці через нездатність регулювати ліпіди і глюкозу.

У мишей був вилучений ген AGPAT2, який пов’язаний з виробництвом тригліцеридів і фосфатидних кислот. Це призводило до розвитку генералізованої ліподистрофії. У свою чергу, скупчення ліпідних молекул відбувалося через підвищення рівня двох ензимів у печінці – діацилгліцерин кінази і фосфоліпази D. Також посилювалося вироблення глюкози у печінці хворих гризунів. Відсутність нормального інсулінового сигнального механізму в мишей з ліподистрофією виливалася в безконтрольне виробництво фосфатидних кислот. Наслідком була гіперглікемія (підвищений цукор).

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-16 20:10 :14