Топ-5 найкращих рецептів великодньої випічки - від сирної паски до панеттоне

Топ-новина
Топ-новина
Фото з відкритих джерел

Випікання паски – майже священне дійство для вірян у всьому світі

Коронавірус заплутав усі ходи та зруйнував усі плани. Проте не привід відмовлятися від улюбленого світлого та радісного свята, котре об’єднує людей, дарує надію на завершення всього поганого і настання світлих часів. Нехай до церкви підуть одиниці, проте багато хто, як і щороку, пектиме паски.

Ми віднайшли п’ять найцікавіших рецептів святої паски і пропонуємо вам обрати той, який вам до вподоби та втілити його вже цього тижня.

Рецепт І. Класичний

Фото з відкритих джерел

Інгредієнти для тіста: молоко (500 мл), борошно (1 кг), вершкове масло (200 г), цукор (300 г), яйця (6 шт), сухі дріжджі (12 г), родзинки (300 г), ванільний цукор (1 ч.л.), сіль (0,25 ч.л.). З цих продуктів ви отримаєте сім пасок по 300 грамів кожна.

Інгредієнти для глазурі: яєчні білки (3-5 штук), цукор (1-1,5 стакани).

Крок 1. Потрібно підготувати продукти – яйця та масло не мають бути надто холодними, краще, аби вони були кімнатної температури.

Крок 2. Найважливіша складова паски – опара. Для цього потрібно взяти половину загальної кількості борошна (500 г) та перемішати його з дріжджами. Тепле молоко влийте у борошняну суміш, постійно помішуючи. Опара має бути дещо рідкою, загущувати її не варто і надто активно розмішувати також. Ємність з готовою опарою накрийте чистим тканинним рушником і залиште на півгодини теплому місці. Вона має збільшитися удвічі.

Крок 3. Яйця необхідно розділити на білки і жовтки. Жовтки збивайте з цукром і ванільним цукром до пишної піни, яка перестане бути жовтою, а стане світло-кремовою.

Крок 4. Білки потрібно збити до міцної тривкої піни. Головний секрет ідеального збивання білків – чиста та суха посудина і трохи солі.

Крок 5. Збиті жовтки додайте в опару, перемішайте, додайте сіль, м’яке масло. Настав час рук – ретельно вимішуйте тісто руками.

Крок 6. До тіста додайте білки, знову перемішайте руками.

Крок 7. Борошно, що залишилося (500 г), просіявши, поступово додайте у тісто.

Крок 8. Найголовніший етап – замішування тіста. Воно має бути однорідним, проте не дуже цупким і густим. Готове тісто накрийте рушником і дайте йому вистоятися і підійти протягом години. Воно має збільшитися в об’ємі удвічі.

Крок 9. Приготуйте класичну начинку для паски – родзинки. Промийте їх та вимочіть в окропі протягом 20-ти хвилин. Так вони стануть м’якими і нагадуватимуть свіжий виноград. Далі посипте родзинки борошном, аби кожна ягідка опинилася окутана ним. Додайте родзинки у тісто, перемішайте його знову. Нарешті залиште тісто на фінальні 10-15 хвилин.

Крок 10. Форми для випікання намастіть зсередини олією. Розкладіть тісто у форми так, аби воно займало не більше третини об’єму та висоти форми. У формах паски також мають вистояти 10-15 хвилин.

Крок 11. У розігріту до 100 °С духовку поставте форми з пасками та випікайте протягом 10-ти хвилин, далі збільшіть нагрів до 180 °С і печіть їх ще 30-40 хвилин до готовності. Готові паски не варто залишати у прохолодному місці – лише у теплому та під рушником.

Крок 12. Охололі паски за бажання помастіть солодкою білковою помадкою. Її нескладно приготувати – міксером збийте білки, поступово додаючи цукор. Збивайте ретельно протягом 10-20 хвилин і тоді ви отримаєте міцну білу піну, яка не має розтікатися. Намастіть нею "голівки" ваших пасок і прикрасьте сухофруктами або кондитерською посипкою.  

Рецепт ІІ. З багатьма начинками

Фото з відкритих джерел

Цей рецепт нічим не відрізняється від попереднього, за винятком багатства начинок. У цьому варіанті ви можете замісити у тісто будь-які улюблені кондитерські "наповнення": мак, розтертий з медом, курагу, подрібнені сушені персики, різноманітні подрібнені горіхи, журавлину у цукрі, заморожену або зацукровану вишню, лимонні, ананасові цукати, цедру цитрусових, шматочки шоколаду, какао, кокосову стружку, шматочки мармеладу, і навіть прянощі: гвоздику, корицю, мускатній горіх, імбир.

Рецепт ІІІ. Сирна паска

Фото з відкритих джерел

Інгредієнти: сир 9–20% жирності (1 кг), вершкове масло (200 г), яйця (5 шт), цукор (200 г), ванільний цукор (1 ч.л.), вершки 10–20% жирності (400 мл), улюблені горіхи (100 г), родзинки (100 г).

Крок 1. Сир необхідно протерти через сито.

Крок 2. Додати до сиру розм’якле (але не розтале) масло та ванільний цукор, ретельно перемішати.

Крок 3. Збити яйця з цукром. Додати до суміші вершки, вимішати.

Крок 4. Поставити яєчно-вершкову масу на вогонь та довести до кипіння. Постійно помішувати і варити доти, доки маса почне густішати. Зняти з вогню, дати охолонути.

Крок 5. Порізати або роздробити горіхи та помити і висушити родзинки.

Крок 6. Змішати сирно-масляну суміш із горіхами та родзинками.

Крок 7. До сирної суміші додати яєчно-вершкову масу.

Крок 8. Форму устелити зі середини марлею, складеною у 3-4 шари, так, щоб її краї звисали з форми.

Крок 9. Викласти сирну масу у форму, краї марлі завернути. Форму поставити у ємкість, куди стікатиме сироватка.

Крок 10. Поставити зверху на сирну масу, що досі знаходиться у формі, зручний вантаж – приміром, банку з водою. Усю цю конструкцію помістіть у холодильник на 12 годин.

Крок 11. Готову паску потрібно перевернути. Для цього зніміть банку з водою, приберіть краї марлі, переверніть та зніміть з паски форму і нарешті приберіть повністю всю марлю.   

Рецепт IV. Шоколадна паска

Фото з відкритих джерел

Інгредієнти для тіста: борошно (300 г), цукор (150 г), дріжджі у вигляді брусочка (30 г), яйця (3 шт), вода (150 мл), вершкове масло (100 г), какао (2 ст. л.), цукати (100 г).

Інгредієнти для глазурі: какао (2 ст. л.), лимонний сік (3 ст. л), цукрова пудра (100 г). 

Крок 1. Для приготування опари змішайте воду та дріжджі, які мають повністю розтанути.

Крок 2. Додайте до суміші 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. борошна. Перемішайте до однорідності та, накривши рушником, залиште на 30 хвилин у теплому місці. 

Крок 3. До борошна додайте цукор і какао та перемішайте.

Крок 4. До борошняної суміші потрібно додати яйця, м’яке масло та опару. Замісіть однорідне тісто. Нехай воно залишиться на годину у теплому місці та збільшиться в об’ємі вдвічі.

Крок 5. У готове тісто додайте цукати та ще раз перемішайте.

Крок 6. Розкладіть тісто по формам, змазаним вершковим маслом зсередини. Нехай паски піднімуться – їм для цього знадобиться 20-30 хвилин.

Крок 7. У розігрітій до 180 °С духовці випікайте паски 25-35 хвилин залежно від розміру формочок.

Крок 8. Час для приготування глазурі. Цукрову пудру, какао та лимонний сік потрібно перемішати міксером до тих пір, пора глазурова суміш не стане густою. Прикрасьте пасочки шоколадною глазуррю та посипкою.

Рецепт V. Італійський кекс панеттоне

Фото з відкритих джерел

Італійська паска панеттоне з недавніх пір стала частою гостею українського столу. Цей традиційний міланський пиріг італійці готують на Різдво. Це цікавий аналог класичної паски з різноманіттям смаків та деякою свободою у приготуванні. 

Насправді панеттоне не надто легко приготувати – секрет у ретельності та повільному виконанні. Правда, італійський кекс не пригорить, не "впаде", у будь-якому випадку "підніметься" і добре пропечеться.

Рецепт панеттоне дуже схожий на рецепт паски, а у розмаїтті начинок можна просто загубитися.

Інгредієнти для першого замісу (закваска): борошно (1 кг), вершкове масло (230 г), пресовані дріжджі (7 г), яєчні жовтки (200 г = 7−8 шт), цукор (230 г), вода (375 мл).

Крок 1. Змішати усі продукти, окрім води. Далі потроху підливаючи воду, замісити однорідне тісто.

Крок 2. Тісто покласти у велику миску, де воно має збільшитися в об’ємі втричі. Його потрібно залишити на 12 годин у приміщенні з температурою 23 - 25 °C.

Інгредієнти для другого замісу (випікання): борошно (850 г), вершкове масло (320 г), яєчні жовтки (230 г = 8−9 штук), цукор (320 г), вода (300 мл), пресовані дріжджі (90 г), сіль (20 г), мед (30 г), родзинки (900 г), апельсинові цукати (350 г), лимонні цукати (200 г), ванілін (1 ч. л).

Крок 3. До першого замісу додати всі інгредієнти з другого, окрім масла, води та дріжджів.

Крок 4. Дріжджі розвести у воді і потроху додавати у готове тісто, перемішуючи його. Легше буде вимішувати тісто міксером на найменшій швидкості протягом 2-3 хвилин.

Крок 5. До тіста додати масло і вимішувати ще 7-8 хвилин. Тісто має стати гладеньким та ідеально однорідним.

Крок 6. Покласти тісто у миску і залишити під рушником доти, доки воно не збільшиться втричі. Далі – розділити все тісто на порції по 400-500 грамів. Дати кожному шматочку вистоятися ще 15 хвилин.

Крок 7. Покласти тісто у форми, накрити чистим легким вологим рушником і залишити його ще трохи "підійти". Випікати паски потрібно при 180 °С. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.



Loading...