Щедрий вечір, пане господарю: Як правильно святкувати старий Новий рік і чим пригощати гостей

Топ-новина
Топ-новина
Настає Щедрий вечір Фото з відкритих джерел

Щедрий вечір – це символ достатку та добробуту на весь рік 

Минає тиждень після Різдва та коляди і напередодні старого Нового року настає Щедрий Вечір. На цей день припадає і день преподобної Меланії та Василя. З плином сторіч ці два свята поєдналися і стали одним – Щедрим Вечором або святом Меланки. Піст уже позаду, страви готують будь-які, а надвечір йдуть щедрувати та посівати.

Далі розповідаємо про обряди, які міцно сплелися зі святом Меланки, та головні страви багатого столу на Щедрий вечір.

Традиції та заборони на Щедрий вечір

Через невідповідності між григоріанським та юліанським календарями, українці святкують Новий рік двічі. Офіційне святкування припадає на 1 січня, але у народі залишилося ще одна дата – 14 січня, що отримала назву Старого Нового року.

Надвечір 13 січня у церквах відбуваються богослужіння на закінчення старого року. До свята готують вечерю, названу Щедрою, бо страви не є пісними, як на різдвяний Святвечір.  

Стіл має бути багатим

Фото з відкритих джерел

Згідно з легендами, Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем, щоб повідомити господарям про прийдешні свята. Свято Меланки тісно пов'язане з дохристиянськими віруваннями слов’ян. Йдеться про пантеон богів та поклоніння їм. Так, за повір’ями у всеєдиної богині Лади (матері богів), окрім сина, була і донька, яку називали Міланка.

Змій викрав Міланку і закрив її у підземному царстві. Звільнив її богатир Безпальчик-Васильчик і одружився з нею. Саме тому на Щедрий вечір святкують також і Василя.

Цього дня не можна сваритися ані з родичами, ані зі знайомими. До того ж на Щедрий вечір дівчата ворожать. Подекуди по Україні збереглися традиційні давні ворожіння: запитати у прохожих чоловіків: "Дядьку, як вас звати?" і так довідатися ім’я майбутнього чоловіка; кинути через хату чоботи – куди впаде чобіт носком, туди й заміж виходити; насипати на вулиці три купки зерна, а вранці перевірити – якщо нечіпане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки. Також дівчата кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову!". Хто присниться, з тим і випаде одружитися.

Дівчата цього вечора до хати не заходять, щедрують лише парубки. Проте якщо дівчата хочуть щедрувати на свято Меланки, переодягнувшись у тварин і фольклорних персонажів, то це дозволяється. 

Колись давно в Україні на Щедрий вечір хлопці "водили Меланку" – неодружений парубок переодягається у жіноче плаття і стає "Меланкою", а дівчина – у чоловіче плаття і стає "Василем". Разом з ними ходили такі персонажі як дід, баба, циган, циганка, коза, чорт.  

Новини за темою: Кіносвята на порозі: Топ найкращих фільмів всіх часів про Новий рік і Різдво

Топ страв на Щедрий вечір

Головною стравою вечора, як і на Різдво, є кутя. Цього разу вона щедра і жирна, саме через це і сам вечір називається Щедрим. Люди здавна вірили, що щедрий і багатий стіл гарантує господарю багатство і злагоду на весь наступний рік.

Кутя

Інгредієнти: пшениця (200 гр), родзинки (50 гр), мак (50 гр), волоські горіхи (50 гр), мед (100 гр).

Кутя Фото з відкритих джерел

Приготування: потрібно замочити пшеницю на 10-12 годин у холодній воді, а далі промити її, залити чистою холодною водою і поставити на вогонь. Варити треба 30-40 хвилин – пшениця має стати м'якою, але і пружною.

Родзинки і мак замочіть окремо в окропі на 20 хвилин, а горіхи перебийте у блендері. Після цього змішайте мак, горіхи, родзинки, засипте начинку у пшеницю, гарно перемішайте і наприкінці заправте медом.

Узвар

Інгредієнти: мед або цукор (200 гр), чорнослив, сушені груші, сушені яблука(всього по 200 гр), родзинки (100 гр), вода (3 літри).

Узвар Фото з відкритих джерел

Приготування: вимийте сухофрукти і залийте їх холодною водою, залиште на 2-3 години.

У каструлю налийте 3 літри води, покладіть груші і яблука та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Додайте чорнослив та родзинки і варіть ще 10-15 хвилин.

Картопля

Варена, смажена чи тушкована – байдуже, головне, щоб цей неодмінний атрибут української кухні стояв на столі. Це чудовий гарнір до м’ясних страв, якими повниться святковий стіл, який легко, а головне швидко зможе приготувати будь-яка господиня. Помийте та почистіть картоплю, поріжте скибками, якщо смажите або кубиками, якщо тушкуєте чи варите. Готову картоплю можна полити будь-яким улюбленим соусом або посипати смаженою цибулею.

Новини за темою: Топ новорічно-різдвяних мультиків про добро і любов: Від 60-х років і до сьогодні

Вареники з м’ясом/ картоплею/грибами / сиром

Інгредієнти: борошно (0,5 кг), вода (250 мл), олія (2 ст. л.). В якості начинки можна використовувати картоплю та/або капусту та /або гриби. Тож, для "картопляних" вареників – картопля (0,5 кг), 1 морква, 2 цибулини, рослинна олія, сіль, перець за смаком. Для "грибних" – 0,5 кг шампіньйонів, 1 цибулина, для "капустяних" – 0,5 кг тушкованої капусти.

Вареники Фото з відкритих джерел

Приготування: борошно потрібно просіяти, додати воду, сіль, олію і вимішати круте тісто. Далі накрийте його і залиште на годину.

Почистіть картоплю і зваріть її у підсоленій воді, а далі – зробіть пюре, додайте сіль та перець за смаком. У другому випадку – дрібно наріжте гриби та цибулю, підсмажте, перемішайте.

Розкачайте тісто та зробіть невеликі вареники, поклавши всередину по великій ложці начинки. Далі поставте воду у каструлі на вогонь. У киплячу воду покладіть вареники і варіть 5-7 хвилин, доки вони піднімуться на поверхню.

Млинці

Інгредієнти: молоко (500 мл), яйця (3 шт), борошно (200 г), вершкове масло (30 гр), цукор (30 г), дрібка солі.

Млинці Фото з відкритих джерел

Приготування: Спершу потрібно додати до яєць цукор і сіль та перемішати до однорідної консистенції. Далі додайте до яєчної маси невелику частину молока і перемішайте знову. Просійте борошно в ємність з яєчною масою і перемішайте знову, щоб не було грудочок.

Не припиняючи помішувати, додайте решту молока і розтоплене масло. Тісто для млинців готове. Змастіть олією пательню, розігріте її і налийте тісто. Обсмажте млинець з обох сторін.

Гарною начинкою для млинців буде сметана, згущене молоко, мед, варення, м’ясний фарш або гриби. 

Крученики із свинини з грибами

Інгредієнти: свинина (900 г), сало копчене (150 гр), соєвий соус (2 ст. л.), вода (2 ст. л.), кріп (10 гр), часник (5 зуб), 1 цибуля, перець, сіль, олія (3 ст. л.).

Крученики Фото з відкритих джерел

Приготування: М'ясо розріжте на тонкі шматочки. Кожен шматочок відбийте, щоб м’ясо стало тоненьким. Змішайте соєвий соус з водою. Кожен шматочок м'яса змастіть соусом, посипте чорним перцем, залиште маринуватися на 15-20 хвилин. Тим часом наріжте сало маленькими кубиками, дрібно поріжте кріп та часник, все перемішайте та посоліть.

Покладіть начинку на один краєчок м’ясного шматочка, загорніть рулетом та скріпіть зубочисткою.

На розігріту пательню з олією покладіть крученики та обсмажте їх з обох сторін до золотистого кольору та складіть у каструлю. Коли крученики готові, залийте їх окропом, додайте цибулю, нарізану кубиками та злегка підсмажену, перець, сіль. Далі тушкуйте 15-20 хвилин.

Новини за темою: Давні традиції Святвечора та топ пісних страв: Від пампушок і голубців до грибної юшки

Тушкована капуста з м'ясом

Інгредієнти: капуста (1 качан), вода (1 склянка), 1 морква, 1 цибулина, томатна паста (2 ст. л.), сіль і перець, олія.

Тушкована капуста Фото з відкритих джерел

Приготування: Капусту дрібно нашаткуйте і покладіть у глибоку пательню, заливши склянкою води і поставити на вогонь. Натріть на терці моркву і наріжте цибулю.

На олії засмажте моркву і цибулю та додайте до капусти. Тушкуйте все разом ще 10-15 хвилин, поки капуста не стане м’якою. До готової страви додайте томатну пасту, сіль і перець.

Нарізка і закуски

Також на стіл традиційно ставлять квашену капусту, огірки, помідори, свіжі фрукти та соки. Важливе місце займають холодець, кров'янка та тушкована домашня ковбаса, нарізка з м’яса і копченої ковбаси, а також холодні закуски: копченості, сало, шинка.  

*************

Звісно, окрім, вказаних страв, можна готувати будь-які інші. Можна, приміром, дещо осучаснити святковий стіл і наготувати різноманітні салати та оригінальні закуски. Можна, але все ж, якщо слідувати автентичним традиціям свята, що має давнє коріння, то варто зосередитися саме на м’ясних стравах та випічці.

Цікаво, що протягом сторіч українці не готували на Щедрий вечір нічого рибного, жодних пісних страв, а також страв з птиці. Вважалося, що час посту минув, а зараз варто пригощатися жирною та поживною їжею, щоб добре перезимувати зиму: мати силу та енергію.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...