Різдвяний, або Пилипів піст: Що слід знати про традиції та календар харчування і як до нього підготуватися

Піст триває 40 днів, у цей час суворо забороняється вживати продукти тваринного походження

Топ-новина
Топ-новина
Різдвяний або Пилипів піст Фото з відкритих джерел

Різдвяний піст – це один із чотирьох багатоденних постів у православних вірян. У народі піст ще називають Пилиповим, адже за день до посту, 27 листопада, відзначається свято Святого апостола Пилипа. Це останній день перед постом, коли можна вживати продукти тваринного походження.

Піст починається щороку 28 листопада і триває до 6 січня включно. Обмеження у споживанні страв скасовується з 7 січня.

Розповідаємо детальніше про історію, традиції та заборони у Різдвяний піст.

Історія встановлення посту

Згадки про піст перед Різдвом Христовим були у четвертому столітті у творах святителя Амвросія Медіодаланського, Філастрія, блаженного Августина. А у п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку тривалість посту у християн різних конфесій різнилася. Єдиний термін посту запровадили на соборі 1166 року, який відбувався при Константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлі. Так, було ухвалено, що всі християни будуть поститися 40 днів перед великим святом Різдва Христового.

Антіохійський патріарх Вальсамон писав, що "сам святійший патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного) не визначені правилом, наказуємо, однак, дотриматись неписаного церковного передання і маємо постити ... від 28 дня листопада".

У Церковному уставі цей піст називається Чотиридесятницею, так само як і Великий піст.

Для вірян число 40 має сакральне значення, адже з ним пов'язані важливі події:

  • сорок років Мойсей водив єврейський народ по пустелі;
  • сорок діб Ісус постив в пустелі, перш ніж явити себе світові та почати служити людям;
  • сорок днів воскреслий Спаситель з'являвся людям до свого вознесіння.

Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. Однак не тільки молитвами та постом віряни готуються до великого свята Різдва Христового. Важливо також провести таїнство сповіді та святого причастя.

Новини за темою: День студента, початок Різдвяного посту та два зорепади: Головні свята та цікавинки листопада

Що заборонено робити в піст

Протягом Різдвяного посту триває сувора заборона на вживання продуктів тваринного походження: молочні продукти, яйця та м'ясо, а в окремі дні дозволяється вино та риба.

Рибу можна їсти у неділю і суботу, у день Введення Пресвятої Богородиці в Храм (4 грудня) і у вівторок і четвер, у дні шанованих святих; а в понеділок, середу і п'ятницю – тільки в тому випадку, якщо звершується в цей день всенічне бдіння, наприклад – у престольне свято.

Ілюстративне фото З відкритих джерел

Якщо немає особливого свята, то у вівторок та четвер можна готувати їжу на рослинній олії. А в понеділок, середу та п’ятницю – взагалі без неї. У деякі дні раціон складається лише з невареної їжі рослинного походження (сухоїдіння). Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.

З 2 січня по 6 січня піст посилюється, – у понеділок, середу і п'ятницю дотримуються сухоїдіння, у вівторок і четвер – дозволяється гаряча їжа без масла, у суботу і неділю – гаряча їжа з маслом.

Однак піст полегшується для тих, хто хворіє, працює на важких роботах, вагітних та мам, які годують немовлят.

Крім обмежень в їжі під час Різдвяного посту варто дотримуватися духовності: щиро молитися, пробачати людям, не сваритися, не кричати одне на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус та обмежувати веселощі у своєму житті. Це останній піст у році, який готує душу та тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.

Імпровізовані ясла - народження Ісуса Христа Pixabay.com

У цей період не заведено справляти весілля, вінчатися, розлучатися, гучно святкувати дні народження. Також не варто співати, танцювати, ходити в клуби, вживати алкоголь.

Єдиний обряд, який дозволяється у період Різдвяного посту, – хрещення. Хрестити дітей можна в усі дні Різдвяного посту.

Однак також не варто вдаватися до смутку, туги, песимістичних думок, адже Різдво Христове – це радісне свято.

Новини за темою: Ватикан скасував цьогорічну різдвяну службу в Соборі святого Петра

Як підготуватися до посту

Тим, хто планує тримати Різдвяний піст, варто правильно підготуватися до цього – і починати слід за декілька тижнів.

Продукти тваринного походження потрібно виключати із раціону повільно, поступово скорочувати кількість таких продуктів в раціоні, щоб не викликати в організмі стрес через раптове голодування.

За день до початку посту очистити кишківник, щоб запустилися механізми внутрішньоклітинного харчування і позбутися від постійно почуття голоду.

Входити в піст варто зі слабкими обмеженнями, які потім поступово робити суворішими. Зменшену калорійність їжі можна компенсувати збільшенням розміру порції. Також радять в перші дні поекспериментувати з режимом харчування та їсти частіше; між основними прийманнями їжі перекушувати фруктами та овочами, а замість соку чи компоту пити воду.

Новини за темою: Різдво без ярмарків: У Європі через COVID-19 скасовують традиційні заходи

Людям, які нехтують цими порадами, буде складніше придушувати свій апетит, особливо в перші два-три дні.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...