live

Масниця: Як правильно відзначити свято та обрати найкращий рецепт млинців

Розповідаємо детальніше про традиції та обряди на Масний тиждень

Топ-новина
Топ-новина
Святкування Масниці у 2020 році Фото з відкритих джерел

В останній тиждень перед Великоднім постом святкують Масницю або Масляницю. Це свято ще називають Колодієм, через обряди з умовною колодою. У 2020 році Масляниця буде тривати з 24 лютого до 1 березня.

Історія та традиції свята

Масниця – це традиційне східнослов’янське свято. Воно дає початок новому циклу залицянь і любощів, пошуку пари з метою продовження роду. До того ж, це останній тиждень, коли можна справляти весілля, адже в піст це заборонено. А ще протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.

Перші згадки про Масницю в календарях наших предків датуються ІV столітті н.е.

У центрі, на сході та півдні України Масницю називають Колодієм – неодруженим хлопцям прив'язувати до ноги дерев'яну колоду на знак засудження або покарання за те, що вони не одружилися в належний час. Щоб не носити такий своєрідний знак, парубки платили відкуп – грішми або подарунками: намистом, стрічками, шовковою хусткою. Дівчатам колоду прив’язують до руки.

І головна традиція Масниці – випікання млинців. Наші пращури вірили, що млинець символізують сонце.

Повір'я на кожен день тижня

Весь тиждень наділений певним змістом і у кожного дня є свої традиції.

Понеділок – зустріч. Цього дня закінчували підготовку розваг, ходили в гості, випікали перший святковий млинець. Його віддавали нужденним – за помин душ померлих.

Вівторок – цього дня влаштовували оглядини. І хоча під час посту одружуватися заборонено, проте після Великодня можна справляти весілля. Молодь знайомилася на Масляничний тиждень з намірами створити сім’ю.

Середа – ласунка. Цього дня теща пригощає млинцями зятя. І чим багатший стіл, тим більша прихильність тещі до чоловіка доньки.

Млинці на Масницю

Pixabay.com

Четвер – розгул. З цього дня починалася Широка масляна – з вуличними гуляннями, піснями, хороводами, іграми.

П’ятниця – тещині вечірки. Цього дня теща приходить в гості до зятя, а він в свою чергу має приготувати частування.

Субота – зовицині посиденьки. Цього дня молода невістка запрошує в гості родичів чоловіка, насамперед зовиць.

Неділя – проводи. Люди починали готуватися до Великоднього посту – просили пробачення у близьких, поминали померлих, всю їжу доїдали, а що лишалося – спалювали.

Що можна та не можна робити на Масницю

Протягом усього тижня заборонено вживати алкоголь та м'ясо, а також відчувати негативні емоції. У перші три дні можна і потрібно прибиратися в будинку, а з четверга роботи по дому вже під забороною. Гостей неодмінно потрібно зустрічати в чистому будинку, інакше весь рік буде бардак.

І головне – варто пекти млинці на щастя та гарний наступний рік.

Рецепти млинців

Господині випікають дріжджові та бездріжджові млинці з різноманітною начинкою. Млинці можуть бути политі тільки маслом або посипані цукром. Начинка теж може бути різноманітною – солодкою чи солоною – фрукти, джем, згущене молоко, шоколадна паста, гриби, ікра, риба – кожен обирає, що смакує. А ось рецепти самих млинців різні.

Масниця - 2020 Pixabay.com

Млинці на молоці

Цей рецепт можна назвати найбільш розповсюдженим.

  • Молоко – 500 мл;
  • Яйця – 3 шт;
  • Борошно – 200 г;
  • Масло вершкове або рослинна олія – 2 ст. ложки;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Сіль – 0,5 ч. ложки.

Спочатку потрібно змішати до однорідної маси яйця, цукор та сіль. Потім влити до 150 гр молока і знову все ретельно перемішати. Далі потрібно додати борошно, попередньо просіявши через сито. Це наситить борошно киснем. Далі вливаємо залишки молока та додаємо масло чи олію. Тісто на млинці має вийти не густим. Додавати соду чи інші розпушувачі непотрібно – млинці мають бути тонкими.

Перед випіканням першого млинці сковорідку змащують олією. Потім, зазвичай, вистачає олії, яка є в тісті, проте, не виключено, що олія знадобиться і під час смаження наступних млинців.

Після приготування можна використовувати будь-яку начинку.

Млинці на кефірі

  • Кефір 1% - 500 мл;
  • Яйце куряче - 1 шт.;
  • Сіль - 0,5 ч. ложки;
  • Цукор - 1 ст. ложка;
  • Сода - 1 ч. ложка
  • Рослинна олія - 6 ст. ложок;
  • Вода - 1-1,5 склянки;
  • Борошно - 2-2,5 склянки;
  • Масло вершкове - 1 ст. ложка;
  • Ванільний цукор (за бажанням) - 1 пакетик (10 г).

В миску для змішування відразу вливають холодний кефір, додають яйце, сіль та цукор – все добре збити. Потім варто додати соду все борошно, попередньо просіявши і знову добре збити. Далі додати олію та стакан води – збити. Смажити, як і попередні млинці.

Млинці на Масницю Pixabay.com

Млинці на воді

  • Вода - 600 мл;
  • Борошно - 300 г;
  • Яйця - 3 шт.;
  • Сіль – 0,5 ч. ложки;
  • Сода - 0,5 ч. ложки;
  • Цукор - 2 ст. ложки;
  • Оливкова олія - 1 ст. л.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. ложки.

Спочатку потрібно збити яйця, потім додати 500 мл води і змішати. Окремо змішати 100 мл води з лимонною кислотою. Також окремо змішати борошно, сіль та соду. Додати суміш з борошном до суміші з яєць та води – добре змішати. Тісто має настоятися 20 хвилин. Далі потрібно додати воду з лимонною кислотою та випікати млинці.

Млинці на мінеральній воді

  • Яйця – 1 шт.;
  • Сіль - 1 щіпка;
  • Цукор - 1 ст. ложка;
  • Рослинна олія - 2 ст. ложки;
  • Борошно - 150 г;
  • Вода мінеральна газована - 250 мл.

Для виконання цього рецепту потрібно збити окремо білок в густу піну та жовток з сіллю. Потім з’єднати інгредієнти, додати цукор і збити. Додати мінеральну воду. Продовжуючи збивати, потрібно додавати борошно, а потім олію. Коли всі інгредієнти змішані, тісто треба залишити на 15-20 хвилин. Смажити потрібно так, як і попередні.

Що ж, обирайте рецепт та начинку собі до смаку та ласуйте млинцями у колі рідних, близьких та друзів.

І смачної вам Масниці!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...