понеділок, 10 вересня, 2018, 13:06 Суспільство
Кулінар розповів про забуті українські страви
ZIK

Навіть, якби на давні українські рецепти не вплинули попередні історичні періоди, зараз ми б відчули зовсім інший смак. Та ж морква раніше була фіолетовою, а яблука чи буряки були зовсім інших сортів, ніж маємо зараз. Загалом ГМО та природна еволюція повністю змінили розуміння їжі.

Про це в ефірі проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK розповів шеф-кухар, телеведучий Євген Клопотенко.

Він зізнався: уже понад два роки готується до відкриття ресторану давньої української кухні, з’ясовуючи, що б відбулось із тими стравами, якби на них не вплинули попередні історичні періоди.

«Вони б еволюціонували і зараз стали смачнішими та кращими», – переконаний Клопотенко.

Зокрема, за його словами, раніше, поки у нас не з’явилась картопля, у стравах переважала ріпа. Однак, зараз сучасним українцям вона може не сподобатись, адже цей продукт досить «гірчить».

«Морква раніше була фіолетовою, ті ж яблука чи буряки були зовсім інших сортів. ГМО та природна еволюція повністю змінили розуміння їжі. Навіть білого хліба не було, готували лише із житнього борошна», – наголосив кулінар.

Окрім того, він розповів і про давні українські страви, які зараз видаються нам маловідомими. Зокрема, на території Полісся існували так звані «пизи».

«Брали картоплю, її відварювали у воді. Виходили такі собі кнедлі. Раніше таке їли. Також є така «гуслянка». Вперше вона зустрічається у спогадах лемків. Це трішки зброджена сметана, до якої потім додавали борошно. Я не думаю, що це смачно», – зізнався Клопотенко.

Та, за його словами, йому дуже засмакували «нудлі».

«Для цього брали звичайне дріжджове тісто і закручували у маленькі «круасанчики». Потім тушкували таку собі печеню і кидали «нудлі» туди. Під час приготування аромат тушкованих овочів насичував ці нудлі. Вони виходили ні на що не схожими, такі собі овочеві пиріжки. Насправді, це дуже крута страва», – розповів кухар.

 «На Закарпатті ж поєднували квасолю із квашеною капустою. Це щось, як польський біґос – залишили капусту, однак додали квасолі, бо її там було багато. Воно має дуже крутий смак. Я відкрив для себе цю страву», – наголосив Євген Клопотенко.