п'ятниця, 24 серпня, 2018, 16:52 Суспільство
Колишній боєць-вегетаріанець заснував бізнес із виготовлення напівфабрикатів
ZIK

Ігор Ісполатов – доброволець батальйону «Січ». У 2014-му пішов захищати Україну від російського агресора. Спочатку батальйон дислокувався у Слов’янську, потім у Кураховому. Хлопці пройшли Піски, Авдіївку, Мар’їнку. Попри те, що Ігор вегетаріанець, тривалий час він готував їжу для своїх побратимів. Згодом, у цивільному житті, у нього виникла ідея для власного стартапу.

Про це йдеться у програмі військових розслідувань «Стежками війни» на телеканалі ZIK.

«Коли був на війні, то готував пісну основу, а помічники дбали про м'ясо. Бувало, що не додавали його й тоді виходила зовсім вегетаріанська страва. Побратими жартували, що я помру від нестачі білка», – пригадує Ігор Ісполатов.

Ігор прослужив у батальйоні рік і три місяці. А після повернення до рідного Дніпра намагався заснувати власну справу. Не раз звертався по допомогу до держави, та його обманули.

«Мені не доплачували грошей, бо казали, що їх просто нема. Утім з’ясувалося, що мене обдурили», – каже Ігор Ісполатов.

Тому хлопець вирішив перебратися до столиці і шукати щастя там.

«У столиці більше роботи, знайомств, перспектив. Я вегетаріанець і за освітою – кухар. Тож захотів розпочати справу, яка би поєднала ці два пункти. Так і з’явився бренд «Пан Веган» із напівфабрикатами. Для прикладу, я виготовляю котлети з кропиви, пельмені із банановою начинкою», – розповідає Ігор Ісполатов.

За півтора року діяльності продукцію «Пана Вегана» почали реалізовувати у восьми магазинах столиці. Та щоб запустити повноцінне виробництво, потрібен чималий стартовий капітал і відповідні дозволи.

«Зараз спеціальний сертифікат коштує 80 тисяч гривень. А ще ж треба приміщення і техніку. Я брав участь у багатьох конкурсах, грантах, але так і ніде не переміг. А для запуску стартапу потрібно багато грошей: на перший час –приблизно півмільйона гривень», – ділиться Ігор Ісполатов.

До слова, згідно з опитуваннями, станом на 2017 рік, 5,2% населення України, а це два мільйони людей, не споживають м’яса