середа, 22 серпня, 2018, 13:30 Суспільство
Супрун розповіла, чому не варто заїдати стрес їжею

Очільниця МОЗ Уляна Супрун пояснила, чому не варто заїдати стрес їжею, вживати алкоголь і сигарети, аби позбавитись від стресу та покращити настрій.

«Стрес – це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту. Тобто, це наша захисна реакція. Втім, коли стрес тривалий, страждають мало не всі системи нашого організму: серцево-судинна, імунна та травна. Постійне напруження впливає і на наші харчові вподобання. Дослідження вказують, що фізичний або емоційний стрес стимулює споживання їжі з великим вмістом жирів та цукру. Адже гормон стресу – кортизол в комбінації з високим рівнем інсуліну, посилює апетит та прагнення солодкої і жирної їжі. Солодке. Своєю чергою, дарує мозку задоволення», – пише Уляна Супрун.

А також додає: «Таке замкнене коло призводить до споживання надмірної кількості шкідливої їжі, від чого зростають ризики появи надмірної ваги. Втім, переїдання – не єдина шкідлива звичка, яка може додати зайвих кіло. Стрес тягне і нові, не менш небезпечні, звички: багато кави, алкоголю, куріння, які начебто допомагають заспокоїтись. Деякі дослідження вказують, що існує поведінкова різниця в боротьбі зі стресом між чоловіками та жінками. Наприклад, що заїдати стрес більш схильні жінки, тоді як чоловіки більше палять та вживають алкоголь».

Надмірна кількість вживання алкоголю, їжі чи сигарет в комбінації з порушенням сну та гормональним дисбалансом можуть дуже сильно зашкодити вашому здоров’ю.

«Слід не просто ховатись від стресу, а намагатись активно йому протидіяти! Повноцінне харчування, сон, спілкування з близькими та фізична активність – найкращі методи в боротьбі зі стресом», – радить очільниця МОЗ.

Раніше, Супрун детальніше розповідала про небезпеку стресу та як йому протидіяти.