середа, 27 червня, 2018, 10:01 блоги Суспільство
Побачила на базарі, як здають вишню заготовачам…

Нині побачила на базарі, як здають вишню заготовачам. Вперше побачила. Чомусь мене це засмутило. Вишня для українців – дерево особливе. Її пов’язують із давньоукраїнським Богом. Пригадуєте, у Велес-Книзі: «Не мали ми Богів, окрім Вишень і Сварга, а вони суть множества, бо Бог є один і множествен. І хай не розділяє ніхто того множества і не каже, що мали Богів многих».

Древні українці (трипільці, укри, орії) на новоліття ставили в оселі вишню, яка пророчила долю на прийдешній рік. У дитинстві я теж ставила гілочку вишні на новоріччя.

Отож бачила, що приймають вишню (ягоди) аж по 4 гривні за кілограм. Може, комусь і вигідно здавати. А хтось не має її, то можна й здати. І люди несуть відрами. Благо, вродила цього року, пропри палюче сонце, під яким саме достигала. І стільки її є в селі! Й чомусь ніхто не обриває. Так, треба цукру, а він дорогий.

Подумалось: це ж яка корисна ягода! Наші предки не давали їй пропасти. Чого тільки не робили. вареники з вишнею, й пиріжки, і ягодяники (млинці), й кисіль. А ще – компот зі свіжих ягідок, узвар – із сушених вишень. А ще – вишняк (міцніший напій). А ми, сучасні, ще й закрити вміємо (консервуємо і маринуємо) на зиму у вигляді компоту, варимо її в цукрові, себто робимо варення. І домашнє, саморобне, морозиво, і вишню в шоколаді...

Ну так, до вишні треба багато цукру, скажете ви. А він же, теперішній, і шкідливий, і дорогий (у нас – по 14 гривень (у крамниці), на базарі – по 13.

Ми купуємо всілякі чужоземні ківі-шміві. А нема кращого, як плоди із РІДНОЇ землі! Може, комусь згодяться приписи деяких страв-смаколиків і напоїв, які я тут напригадувала… Те, що готую в ці дні. Тож ділюся!

Вареники з вишнею

Припис: 3 – 4 склянки борошна, склянка води, яйце, дрібка соли, дрібка соди, вишні, цукор.

Тісто розкачати не дуже тонко, щоб не рвалося, коли наповните ягідьми. Вишні покласти на середину, посипати цукром. Вкладати в окріп, коли вода почне кипіти. Тричі закиплять – і готові вареники обережно вийняти з окропу, щоб не розірвати. Вареники подати до столу, пересипавши цукром, або поклавши сметану з цукром, або із солодким соком.

А із замороженою вишнею можна готувати такі вареники навіть узимку!

А ягодяники ви смажите? Так, із вишнею. Можна додати й черешню: солодші будуть. Готуємо?!

Тісто (борошно, сіль, яйце, сода) замісити на кислякові («кефірові») або на сироватці (має бути як сметана: густеньке і солодке), наприкінці вимішування додати ягоди. Пекти на пательні, поливаючи олією. Ну а їсти – на смак: можна й так, а можна й зі сметаною, зі свіжим молоком чи кисляком. Дууууже люблю ягодЯнички!

Вишня на зиму: компот

Вишня у власному сокові.

Промити вишню, видалити кісточки, розкласти у чисті слоїки (брати однакові: 0,5 літра або 0,7 л). Час від часу струшувати, аби слоїки наповнилися щільніше. В кожен всипати по 1 стол. ложці цукру. Поставити слоїки в каструлю з холодною водою (вода повинна на 2/3 закрити слоїки), довести воду до кипіння і стерилізувати хвилин 7 – 8. Одразу закатати.

Заморожена вишня.

З чистих ягід видалити кісточки, розкласти вишню по пакетах і покласти в морозильну камеру холодильника. Зробити пакети різними за вагою, щоб можна було використовувати за один раз.

Поки є можливість, готуймо зі свіжими ягодами. Ну, а взимку для будь-якої страви з вишнею можна використовувати заморожену або законсервовану чи й сушену вишню.

Літні ягідні десерти – це ж найкращий вибір для спекотної пори, коли так хочеться чогось легкого, свіжого. Приготування їх у домашніх умовах подарує море позитивні емоції, адже ніякі готові, магазинні, солодощі не можуть зрівнятися з домашньою випічкою, яка наповнить оселю чудовим запахом. Та ще й усе це зроблено з натуральних і майже безкоштовних продуктів. Удома ми можемо з любов’ю і турботою приготувати для своєї родини по-справжньому корисні десерти.

Наприклад, вітамінний ягідний салат

Миємо вишні та инші ягоди, які разом з нею достигли, або які маєте: черешні, аґрус, порічки, смородину, абрикос, полуницю… Додасть смаку і ківі, банан, апельсин… Нарізаємо кубиками, поливаємо трохи підсолодженою сметаною, перемішуємо – і смакуємо!

А для святкових посиденьок у родинному колі можна зробити не міцний.

Лікер «вишневий» (як каже моя подруга, «бабський» напій. Зате смачнющиииий! А припис такий:

60 бубок вишні і 120 її листочків варити у півтора літра води 15 хв.. Схолоне (самостійно) – додати 6 склянок цукру, варити ще 15 хв.. Схолоне – процідити і додати у сироп 0,5 л горілки. Розлити у скляний посуд. Таким лікером я ще й змочую коржі на соложеник («торт»).

А найдешевше використання вишні – це сушіння. Так робили наші предки, і не лише з вишнею: на дечка (чи на твердий папір) – і на сонце.

Насушіть (саме спека!) – і взимку матимете чудовий напій: узвар. І ягідки з’їдяться! Смачного!

А що ви робите з вишні?