субота, 4 листопада, 2017, 9:11 Людина
Готуємо в суботу. Рогалики нашвидкуруч
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика

Перечитуючи старі зошити з рецептами моєї мами, натрапив на один, який дуже люблю. Це – рогалики. Хоча, звісно, зовні вони більше схожі на маленькі круасани, але мама стверджує, що все життя називає їх рогаликами, тому я сперечатися з нею не став.

Зрозуміло, їм можна сформувати так краї, щоб це були рогалики, а можна цього і не робити, тоді вийдуть «круасани».

Готуються вони швидко. І якщо одного ранку вам захочеться домашньої випічки, то, вставши лише на годину раніше, можна вже до ранкової кави подати свіжоспечені рогалики. Одним із секретних секретів цього рецепту є смалець. Не легковажте цим складником і обов’язково його покладіть. Я переконаний, що всім сподобається.

До речі, якщо вже ми заговорили про рецепти зі старих кулінарних зошитів, то я у багатьох знаходив смалець. І я вирішив поцікавитись, у чому ж його перевага. Був приємно здивований. По-перше, якщо ми турбуємось про корисність того, що їмо, то візьміть собі на замітку, що жири, які входять до смальцю, мають високу температуру згорання і відрізняються стабільністю під час випічки. А от рослинні жири поводять себе інакше – під час нагріву ненасичені жири змінюють свою структуру. Деякі їх складові піддаються окисленню і стають дуже шкідливими для здоров’я. А, по-друге, випічка на смальці добре тримає форму і при цьому дуже ніжна.

Складники:

  • Дріжджі (пресовані) – 50 г
  • Масло (маргарин) – 250 г
  • Цукор – 2 ст.л
  • Смалець – 2 ст.л
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко (вода) – 150 мл
  • Борошно – «скільки візьме»
     
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Починаємо готувати з того, що розтираємо у великій мисці дріжджі з цукром. Робимо це доти, доки вони не стануть рідкими. На це багато часу не піде. Не забувайте перед приготуванням перевірити якість та свіжість дріжджів, аби потім не віддавало неприємним запахом у випічці.

На наступному етапі додаємо яйця, але робимо це таким чином: одне додаємо повність, а з другого використовуємо тільки білок. Добре розмішуємо.

Тепер можемо додати злегка розтоплене масло та смалець. Перемішуємо і додаємо тепле молоко. Температура молока має бути не більш за 40 градусів, інакше дріжджі загинуть і тісто вийде тверде.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Після того як все добре перемішали, починаємо додавати борошно. Робіть це поступово, по одній ложці. У рецепті не вказана точна кількість борошна через те, що тут і особливість, що маєте відчути тісто на дотик. В результаті за густиною воно має бути таким, як на вареники, щоб від миски відставало.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Тепер можемо його перекласти на стільницю, притрушену борошном, і трохи ще помісити. Воно має відставати від рук та бути пухким. Ліпимо такого собі колобка, притрушуємо зверху борошном і накриваємо рушником. Залишаємо тісто підходити приблизно на 30 хвилин, а самі беремося за приготування начинки.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Рогаликів з цього тіста виходить досить багато, тому цікавіше буде, якщо ми приготуємо декілька варіантів начинки. Це можуть бути ягоди, наприклад, вишні, фрукти, в нашому варіанті – яблука. Ще одна смачна начинка – домашній сир з родзинками.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Повертаємось до нашого тіста, за цей час воно трохи підросло. Робимо з нього «ковбаску» і ріжемо приблизно на 6 частин.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


З кожної частини розкачуємо коло, приблизно 25 сантиметрів або і трохи більше. Розрізаємо гострим ножем на 8 частин. Не намагайтесь зробити їх ідеально рівними, рівні вони мають бути приблизно.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Тепер кладемо потроху начинки на широкий край і від нього ж починаємо загортати рогалик.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Злегка вмочуємо в розбовтаний жовток (пам’ятаєте, коли ми замішували тісто, розділяли одне яйце), а потім в цукор.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Кладемо сформований рогалик на змащене деко. Коли все буде заповнене, ставимо випікатися.

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика


Температура духовки – 180 градусів. Випікаємо – 20–25 хвилин. Тісто ж у нас досить тонке. Ну принаймні після 20 хвилин точно варто заглянути у духовку, аби зорієнтуватися, чи вже готові рогалики чи ні. Вони мають бути золотистого кольору.

Подавайте до чаю чи кави або їжте просто так.

Смачного!

Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика
Рогалики на швидкуруч. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Американський сливовий пиріг

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-12-12 06:43:03