п'ятниця, 20 жовтня, 2017, 17:15 Людина
На добре здоров’я. Бавимося з… макухою!
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина
<nbsp;>

Яблука, груші, морква, буряк, гарбуз, горобина, калина, обліпиха… Осінь недаремно називають щедрою. Відповідно, треба максимально використати цей час для вітамінізації. Наприклад, поласувати власноруч приготовленими соками.

Але!

Щоби віддушити, до прикладу, літр яблучного соку, потрібно півтора, а то й два кілограми яблук. А як чинити з вичавками, яких – ого-го?.. Викинути? А от і ні!

У макусі – величезна кількість пектинів, які спроможні майже на 30 відсотків знизити рівень холестерину, відтак – зменшити ризик розвитку атеросклерозу. Крім того, вичавки містять клітковину, що теж аж ніяк не зашкодить організмові.

Тому пропоную «побавитися» з макухою, відповідно – бодай трохи заощадити!

Отож…

Як варіант

Викладіть жмаки у салатницю, заправте йогуртом, кефіром, сметаною або перемішайте із білим сиром. Додайте мед чи цукор. Чим не десерт?!

Вичавки з моркви, буряка чи капусти залийте водою, хвилину прокип’ятіть, відкиньте на друшляк і готуйте на цьому відварі перші страви. А особливо смачний суп-пюре виходить із жому, що лишається після приготування соку з моркви і гарбуза.

<nbsp;>

Вичавки з моркви можна змішати з дрібнесенько покраяною цибулькою, томатною пастою і зробити смачнючий соус для рису чи макаронів.

Я особисто готую із морквяної та гарбузової макухи солодке рагу з яблуками та родзинками (чи курагою). А вичавки з моркви підсмажую на олійці з цибулькою – виходить непогана заправка для супу чи іншої першої страви.

Фруктовий феєрверк

Якщо видушуєте сік з яблука чи груші, зваріть на макусі компот. Або кисіль. Якщо трохи повозитися, вийде смачнючий мус. Чому ні?

Смачним буде й пляцок: жом із яблук і моркви змішуємо зі сметанкою, додаємо трошки розтопленого вершкового масла і цукру. Також – ванілін чи корицю. А ще – борошно (скільки візьме) і соду на кінчику ножа. Вимішуємо, викладаємо у форму, притрушуємо насінням. Випікаємо півгодини у духовці при температурі 180 градусів. Смакота!

А ще з плодово-ягідних відходів можна приготувати повидло. Для цього вичавки треба залити невеликою кількістю води, уварити, гарячими перетерти через сито і варити на повільному вогні, періодично помішуючи дерев’яною ложкою. Відповідно – з додаванням (1:1) цукру.

Для личка

Вичавки – прекрасний засіб і для косметичних процедур. Жом треба змішати зі сметаною та вівсяною мукою і накласти на лице та шию на 15 – 20 хв. Така маска і тонізує, і покращує колір обличчя.

<nbsp;>

Для стрункості

Ковтайте вичавки з бурячка. По-перше, організм не отримає з ними жодних калорій: клітковина, поки шлунок повний, не перетравлюється. По-друге, зауважите, що не тягне їсти. До слова: цю процедуру називають методою ситого голодування.

Недаремно кажуть, що в доброї хазяйки й соломинка на пропаде! То господарюймо!

І, звісно, будьмо здорові!

Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу дієтологу Зоряні Заваді.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-11-22 18:40:26