субота, 7 жовтня, 2017, 9:14 Людина
Готуємо в суботу. Американський семишаровий салат
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Не перестаю дякувати своїй подрузі Вірі за те, що познайомила мене з цим салатом. Він просто знахідка, коли набридли всі традиційні олів’є, шуби та вінегрети, а хочеться чогось нового та незвичайного. Готується американський салат досить просто, але це не позбавляє його вишуканого смаку. Оскільки тут досить звичні інгредієнти, я думаю, що весь секрет у особливій заправці, якою скроплюють кожен шар салату. А їх у нас не мало – не багато, аж сім.

Взагалі для мене цей салат як уособлення американської не лише кухні, а й культури. В одній страві поєдналися різні складники, які не дисонують, а створюють одну гармонічну страву.

Складники:

  • Салат – великий пучок
  • Горошок консервований – 250 г
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Велика цибулина – 1 шт.
  • Батон – 4 шматочки
  • Морква (велика) – 2 шт.
  • Яйця – 6 шт.
  • Часник – 4 зубці
  • Гірчиця – 4 ч.л.
  • Олія
  • Оцет

Першою починаємо підготовлювати моркву, бо вона має трохи промаринуватись перед тим, як ми її покладемо до решти складників. Моркву миємо і натираємо на терку. Найкращим варіантом було б використати таку терку, щоб шматочки моркви, в результаті, були довшими. Щось подібне, до так званої, моркви «по-корейськи». Користуючись часникодавкою, роздушуємо два зубки часнику і перемішуємо їх з морквою. Додаємо сіль та перець за своїм смаком. Можете додати ще улюблених приправ. На мою думку, не зайвим буде коріандр. Маринадом буде олія та оцет, змішані у пропорції одне до одного. Оцет сміливо можна замінити соком лимона. На цьому все. Відставляємо і підготовлюємо наступний інгредієнт.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Можемо поставити варити яйця. За той час, доки ми готуватимемо решту складників, вони не лише зваряться, а й вихолонуть. Тут декілька порад. Вибирайте ємність таку, щоб яйця не стрибали під час варки, обов’язково мийте перед тим, як класти варити, щоб ніякі інфекції не потрапили в середину при розбиванні шкаралупи. Яйця нам потрібні зварені круто, на це піде приблизно сім хвилин після того, як закипіла вода. Кажуть, ніби яйця з білою шкарлупою варіться швидше, ніж з коричневою. Тому зважайте і на це. Після того, як все готове, кришимо дрібно половину яєць, а решту будемо використовуватимемо для декору верхнього шару.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

У складниках був заявлений болгарський перець. Якщо його немає, беріть «білозірку». Не відмовляйте у задоволенні посмакувати салатом. Але вже якщо будете вибирати болгарський, беріть червоний або якийсь інший, але неодмінно яскравого кольору. Бо наш салат має бути не лише смачним, але й візуально гарним. Головне, не сплутайте з пекучим, який часто підсовують на базарі. Перець ріжемо на кубики розміром приблизно 1,5 сантиметра.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Думаю, що складнощів із нарізанням цибулі півкільцями у вас не виникне. Якщо не любите гострого смаку, беріть сорт «ялтинська» або латук. Останній варіант взагалі я б назвав ніжним на смак.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Миємо, обсушуємо і нариваємо руками на дрібні шматки салат. Ніяких ножів при цьому не використовуємо. Мені подобається мікс салату і пекінської капусти. А ви вибирайте до смаку своє.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Особливих проблем у вас не виникне і з приготуванням сухариків. Нарізаємо батон на невеликі квадратики і підсушуємо на пательні. Коли практично будуть готові, видушуємо і на них решту часнику.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Коли вибиратимете консервований горох, зважайте на ціну та на зовнішній вигляд. Не беріть горох великого розміру, переважно це кормовий, а він – твердий. Ну і смачний горох не може коштувати дуже дешево. Зазвичай, це теж означає, що у банці кормовий горох.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Тепер прийшов час приготувати те, що об’єднає наш салат в одне ціле – заправку. Для цього змішуємо дві частини олії та одну частину оцту або, як я вже казав, лимонного соку. Туди ж додаємо гірчицю. Також солимо і перчимо. Перемішуємо добре, аби гірчиця не плавала зверху. До речі, цю заправку можете використовувати і до інших салатів. Вона чудово замінює майонез і не така калорійна.

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

І от ми вже на фінішній прямій. Беремо велику і обов’язково прозору салатну миску. Викладати американський салат потрібно шарами, скроплюючи кожен з них заправкою: салат, перець, яйця, горошок, цибуля, морква. Останній шар – це сухарики. Викладаємо їх, коли будемо подавати на стіл, аби не розмокли.

Смачного!

Американський салат. Фото Андрія Волика
Американський салат. Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Справжній шопський салат

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-10-19 07:00:52