субота, 23 вересня, 2017, 9:31 Людина
Готуємо в суботу. Кабачкові мафіни
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика

Сьогоднішній рецепт – це просто знахідка для тих, хто любить готувати швидко, смачно і поживно. Ці смачні мафіни можна приготувати як до сніданку, так і для того, щоб взяти з собою для перекусу у недалеку подорож або на прогулянку. Думаю, що смакуватимуть вони і дорослим, і дітям. І нехай вас не бентежить, що головним інгредієнтом тут зазначений кабачок. Після випічки він достатньо міняє свій смак, так, що навіть важко вгадати, з чого цей мафін зроблений.

Ну, й оскільки я вперше пропоную вам приготувати мафіни, то просто зобов’язаний пояснити різницю з кап-кейками, або як ми їх називаємо – кексами.

За зовні схожим виглядом ховається просто концептуально різний підхід до замісу тіста. Тому не раджу казати кулінарам, що це одне й те ж. В першу чергу, мафіни – це однозначно випічка з начинкою. А у кексів вона не обов’язкова, їх переважно  прикрашають кремом зверху.

А що стосується способу замісу тіста, то тут різниця от у чому. Готуючи мафіни, всі сухі складники змішують окремо, а вологі окремо. Потім їх з’єднують разом, але не до однорідності, інакше випічка буде тяжкою. У кексів процес полягає в поступовому додаванні складників, в результаті чого має получитись однорідна маса.

От, практично, і все, що потрібно знати про різницю цих двох видів випічки.

Складники:

  • Кабачки – 300 г
  • Ковбаса (шинка) – 100 г
  • Твердий сир – 150 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Зелень – пучок
  • Борошно – 200 г
  • Розпушувач – 1 ч.л
  • Спеції, сіль – за смаком

Починаємо готувати з того, що чистимо і натираємо на терку з великими вічками кабачок. Нам потрібно лише 300 грамів. Це може бути один – невеликого розміру плід. Серед моїх фаворитів – сорт цукіні, але це – на мій смак. Якщо кабачки молоді, вони мають багато вологи. Тому перед тим як готувати, трохи солимо натерті кабачки і залишаємо на 10 хвилин, щоб з них вийшла волога. Після цього зливаємо сік.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Окремо на тій же терці з великими вічками тремо твердий сир. Підійде будь-який вид – головне, щоб він натерся. Можна взяти якийсь недорогий, тільки щоб це був сир, а не сирний продукт.

Дрібно ріжемо ковбасу або шинку. Якщо не довіряєте магазинним виробам, можна відварити або стушкувати шматок м’яса самостійно, але не забудьте його приправити, аби воно було смачним.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Так само дрібно нарізаємо зелень. Я використав кріп, але можна взяти замість нього петрушку або якусь іншу зелень, яка вам більше до вподоби. Можна зробити мікс з декількох видів.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


В окрему миску просіваємо борошно і додаємо розпушувач. Злегка перемішуємо.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


На цьому всі підготовчі процеси завершені. Тепер починаємо збирати наше тісто докупи.

Додаємо до кабачків яйця і добре перемішуємо.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Тепер додаємо цю масу до сиру, ковбаси та зелені. Все добре перемішуємо ложкою.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


І ось уже практично завершальний етап готування – висипаємо борошно. Вимішуємо усе декілька разів, аби не було сухого борошна.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Підготуємо форми, у яких будемо випікати. Якщо вони залізні, то змастіть олією. У мене силіконові, тож ніяких проблем при випічці з ними не виникне і змащувати їх не потрібно.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Розкладаємо ложкою у форми. Загалом у мене вийшло 11 мафінів. До випічки, вага кожного становила приблизно 87 грамів.

Випікаємо при температурі 180 градусів. Я випікав 35 хвилин. Гадаю, що цього достатньо для того, аби вони пропеклися. Як варіант, можна випікати їх не кожен окремо, а в більшій формі для випічки. Вийде такий собі овочевий пиріг. Якщо у вас родина велика, то збільшіть пропорції. Правда, тоді і часу на випічку потрібно буде трохи більше, врахуйте це.

Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика
Мафіни з кабачків. Фото Андрія Волика


Якщо взяти за основу цей рецепт, то можна проекспериментувати з його складниками. Наприклад, кабачки замінити чимось іншим – цвітною або брюссельською капустою, але її тоді заздалегідь потрібно відварити. Можна зробити вегетаріанський варіант і замість ковбаси дати підсмажені печериці. Як бачите, варіантів може бути безліч, головне, щоб вам подобалось те, що ви готуєте.

Смачного!

Читайте також: Названо найбільш вітамінізований продукт осені

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-10-22 13:33:41