неділя, 13 серпня, 2017, 5:40 Людина
9 порад для запобігання раку кишківника

Колоректальний рак включає рак товстої кишки і прямої кишки і є третім найбільш поширеним типом раку і другою провідною причиною смертей від раку у світі.\

У кінці 2015 року Міжнародне агентство з дослідження раку (МАДР), що входить до складу Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров’я, виявило, що оброблене м’ясо може бути причиною цього раку, класифікуючи його як канцероген № 1, – передає terrawoman.ua.

Функції товстої кишки мають важливе значення для загального стану здоров’я. Це допомагає освіті, зберіганню і видаленню відходів. Також товста кишка містить мільярди бактерій, які підтримують здоровий баланс в організмі.

Виникнення колоректального раку можна запобігти. Згідно з результатами дослідження, опублікованого в Pharmaceutical Research, тільки від 5 до 10 відсотків випадків раку пов’язані з генетичними дефектами, а інші викликані чинниками довкілля, способом життя і харчуванням.

Дослідники виявили, що до 35% смертей, пов’язаних з раком, викликані нездоровими звичками в харчуванні, ще 30% – через тютюн, 20% – через інфекції, а інші через інші чинники довкілля, таких як дія радіації, забруднення довкілля, стрес і низький рівень фізичної активності.

За даними Американського інституту досліджень раку (AICR), біля однієї третини найбільш поширених випадків раку в США можна запобігти, підтримуючи здорову вагу, вживаючи здорову їжу і фізично активну діяльність.

Якщо ви поліпшите ці чинники способу життя, ризик колоректального раку буде понижений на 50%.

Наступні 9 кроків нададуть велику допомогу в зниженні ваших шансів на розвиток колоректального раку:

1. Збільшити споживання овочів і фруктів

Овочі містять велику кількість антиоксидантів і інших з’єднань для боротьби з хворобами, таких як магній.

Згідно з одним метааналізом, збільшення споживання магнію на 100 міліграм знижує ризик розвитку колоректальної пухлини на 13 відсотків і ризик колоректального раку на 12 відсотків. Вважається, що протиракові властивості магнію обумовлені його здатністю знижувати резистентність до інсуліну, що запобігає розвитку пухлин.

Овочі також багаті клітковиною, і дослідження показали, що люди, споживаючі більше овочів, мають нижчі показники захворюваності раком.

Крім того, рослинні хімічні речовини, що називаються фітохімічними речовинами, можуть зменшити запалення і видалити канцерогени, тоді як інші регулюють швидкість виробництва клітин, підтримують ДНК і усувають старі клітини.

Хрестоцвітні овочі багаті сульфорафаном, який являється природним похідним сульфорафана, і науково доведено, що він здатний пригнічувати зростання пухлин, викликаних раком товстої кишки.

Ви також повинні вживати фрукти помірно. У одному з досліджень було виявлено, що сушені сливи (наприклад, чорнослив) можуть понизити ризик розвитку раку товстої кишки, створюючи бактерії кишечника.

2. Оптимізуйте свої рівні вітаміну D

Дефіцит вітаміну D є однією з головних причин колоректального раку. Журнал Gut опублікував дослідження, в якому було виявлено, що люди з більш високим рівнем вмісту вітаміну D в крові знижують ризик розвитку колоректальних пухлин.

А саме, цей вітамін підвищує імунну систему і, таким чином, запобігає зростанню ракових пухлин.

Дослідники дійшли висновку, що:

«Докази припускають захисну дію вітаміну D і протипухлинного імунітету на ризик колоректального раку».

3. Уникайте оброблених м’ясних продуктів

Оброблені м’ясні продукти включають салямі, шинку, бекон, гамбургери, хот-доги, ковбаси, пепероні, пастрамі і все, що зберігається шляхом копчення, соління або додавання хімічних консервантів.

Основна проблема полягає в тому, що додаються нітрати в якості консерванта, барвників і ароматизаторів.

Нітрати часто перетворюються на нітрозаміни, що підвищує ризик виникнення певних видів раку. Згідно AICR, «немає безпечного порогу» для споживання обробленого м’яса.

4. Їжте часник

Численні лабораторні дослідження показали, що часник руйнує ракові клітини. Одне дослідження показало, що жінки, які регулярно споживають його, понизили ризик розвитку раку товстої кишки на 35 відсотків.

Люди, які регулярно споживають його, мають менший ризик раку шлунку і колоректального раку.

Не забудьте роздавити або нарізувати сирий часник перед вживанням, оскільки це стимулюватиме вивільнення ферменту під назвою аллииназа, який каталізує утворення аллицина, який, у свою чергу, швидко руйнується, щоб створити численні органосульфові з’єднання.

5. Споживання волокна

Дієтичне волокно пов’язане з нижчим ризиком розвитку колоректального раку, особливо з колоректальною аденомою і дистальним раком товстої кишки.

Кожні 10 грамів волокна знижує ризик розвитку раку товстої кишки на 10 відсотків.

Згідно з дослідженням 2005 року, сушені сливи «сприятливо змінили чинники ризику раку товстої кишки» у щурів, можливо, тому, що вони багаті клітковиною і поліфенолами.

Овочі є найбагатішим джерелом клітковини і також споживайте більше насіння чіа, насіння льону, лушпиння насіння псилліума і насіння конопель, оскільки вони є багатими джерелами розчинного і нерозчинного волокна.

6. Споживання червоного м’яса

Дослідження показали, що люди, які регулярно їдять червоне м’ясо (у одному дослідженні це було 140 гр в день), мають ризик захворювання колоректальним раком на 24 відсотки вище, ніж ті, хто менше всього їдять.

Проте, це м’ясо не проблема, проблема - спосіб його приготування.

Червоне м’ясо, приготоване при високих температурах (наприклад, барбекю або смажене), може містити канцерогенні кулінарні побічні продукти, такі як гетероциклічні аміни (HCA) і поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ).

Тому рекомендується вживати м’ясо приготоване на пару або тушене.

7. Обмежити використання алкоголю і тютюну

Надмірне вживання тютюну і алкоголю підвищує ризик колоректального раку, тому переконайтеся, що ви їх обмежуєте, і, якщо можливо, повністю уникайте цих нездорових звичок.

8. Втратити зайву вагу і контролювати жир живота

Дослідники підтвердили, що ожиріння підвищує ризик для приблизно десятка різних видів раку, включаючи рак товстої кишки. Згідно з дослідженням 2014 року, в ході якого було проаналізовано більше 5 мільйонів чоловік старше 16 років, збільшення ваги тіла на 5 кг привело до збільшення ризику розвитку 10 типів раку.

Навіть самі незначні втрати ваги значно покращують ваше здоров’я. Надмірний жир живота пов’язаний з більш високим ризиком раку товстої кишки, незалежно від маси тіла.

9. Фізична активність

Численні дослідження показали, що регулярні фізичні вправи можуть значно понизити ризик раку товстої кишки. У одному з досліджень було встановлено, що фізично активні чоловіки і жінки мають ризик розвитку раку товстої кишки на 30-40% нижче в порівнянні з неактивними людьми.

Вправи знижують рівень інсуліну, контролюють його і, таким чином, знижують ризик розвитку раку. Це також викликає апоптоз (запрограмована загибель клітин), яка руйнує ракові клітини.

Вправи підвищують циркуляцію імунних клітин в крові, які нейтралізують патогени в усьому організмі і руйнують передракові клітини до того, як вони стануть раковими.

Чим краща їх циркуляція, тим сильніша імунна система, тому вона стає здатною захищатися від інфекцій і хвороб, таких як рак.

Переваги і недоліки способів діагностики колоректального раку

Якщо ви дотримуєтеся здорової дієти і фізично активні, маловірогідно, що ви матимете рак товстої кишки.

Лікарі часто радять людям старшим за 50 років при середньому ризику колоректального раку проводити скринінгові тести за допомогою гнучкої сигмоідоскопії кожні п’ять років або колоноскопією кожні 10 років.

Для людей, які знаходяться в групі ризику, колоноскопія ефективна, оскільки раннє виявлення є істотним і дуже корисним у разі раку товстої кишки.

Якщо ви вирішите зробити гнучку сигмоідоскопію кожні п’ять років, ви повинні знати, що вона використовує коротшу і меншу зону дії, але пов’язана з меншою кількістю ускладнень.

Ультразвук дуже ефективний, але загальний візуальний огляд є найнадійнішим способом перевірки раку товстої кишки.

Колоноскопія – це не лише діагностичний інструмент, але також може бути хірургічним втручанням, оскільки лікар може відразу ж відрізати поліпи, якщо вони виявлені.

Проте, вірно і те, що 1 з кожних 350 колоноскопій завдає серйозної шкоди, а смертність – одна на кожні 1000 процедур.

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-12-15 23:49:04