субота, 12 серпня, 2017, 9:14 Людина
Готуємо в суботу. Шарлотка з яблуками та родзинками
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика

Коли як не літом готувати смачну шарлотку. Саме зараз вже достигли деякі сорти яблук, які гарно пасуватимуть до бісквітного тіста.

Кулінарна історія підказує, що з’явився цей десерт у Франції і звідти поширився на решту країн Європи і, напевно, через Польщу та Австрію потрапив на наші терени.

Рецептів шарлотки дуже багато. Хтось кладе яблука на низ, хтось зверху, а дехто в середину тіста. Я вам сьогодні пропоную варіант, який трохи відрізняється від традиційного, адже крім яблук ще є родзинки, а самі яблука відтінятиме, крім кориці, ще й коньяк.

В усьому іншому це традиційна шарлотка, з приготуванням якої особливих труднощів у вас немає виникнути. Єдине, на що радив би звернути увагу, так це на те, що зараз досить спекотно, тому перевіряйте продукти на свіжість.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Складники:

  • Яйця – 4 шт.
  • Борошно – 300 г
  • Цукор – 300 г
  • Розпушувач – 1 ч.л
  • Яблука – 600 г
  • Родзинки – 1 шклянка
  • Коньяк – 50 мл.
  • Кориця – 1 ст.л

     
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Насамперед підготовлюємо яблука. Раджу вибирати не дуже соковиті, але солодкі. Зараз достиг «білий налив» і, як на мене, це ідеальний варіант для шарлотки, хоча дехто радить «антонівку». Чистимо яблука від шкірки і нарізаємо тонкими пластинами. У мене є така невелика шатківниця, яку я використовую, коли готую салат і мені потрібно мати «слайси». Після того як яблука нарізані, покропіть їх лимонним соком, аби вони не потемніли, доки ми готуватимемо тісто.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Також наперед підготовлюємо родзинки. Нам потрібно їх замочити у гарячій воді. Семи хвилин для цього вистачить. Я люблю темні сорти, як на мене, вони солодші. Перед тим, як замочувати, виберіть сміття та хвостики. Не раз в упаковці я й камінці зустрічав, тому якщо не хочете зламати ненароком зуба, не пропускайте цей процес.

Ну, і можемо вже переходити до приготування тіста. Підготуйте велику миску в якій зручно буде замішувати тісто, це убезпечить вас від того, що в тісті не буде робоча поверхня і все навколо.

Просійте борошно і додайте до нього розпушувач, після чого легко перемішайте борошно.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Спочатку близько хвилини збиваємо яйця. Я б радив використовувати блендер, він полегшує роботу (ну, а як його нема, то вінчик вам в поміч).

Вони мають бути кімнатної температури. Після цього поступово додаємо цукор і збиваємо доти, доки маса не збільшиться у два рази і не розтане цукор.

У коментарі до рецепту цвібака мені дали дуже гарну пораду, щоб цукор розтирався швидше додавати столову ложку теплої води. Пробував – діє, тому і вам раджу.

На досягнення бажаного ефекту у мене трохи пішло часу тому будьте терплячі, якщо процес закінчити передчасно, то тісто не буде таким пухким і буде відчуватися цукор.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Ну ось і підійшов час додавати борошно. Блендер відкладаємо і беремо ложку або лопатку. Робимо все обережно і повільно – по одній ложці кладемо борошно у решту маси. Плавні рухи – запорука, що не виб’ється повітря з тіста. Після того як маса вимішана до однорідності – можемо переходити до формування нашої шарлотки.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Підготовлюємо форму для випікання – змащуємо її маслом або маргарином і обсипаємо борошном. На дно кладемо яблука, які попередньо перемішуємо з корицею та коньяком й родзинками. Після цього зверху викладаємо тісто. Зверху накриваємо форму фольгою або пергаментом, аби наше тісто не пригоріло. Не збудьте зробити отвори, щоб виходила пара.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Випікаємо шарлотку 40 хвилин при температурі 180 градусів. Не відкриваємо духовку, принаймні, перші 25 хвилин, оскільки у нас бісквітне тісто, і воно може при різкій зміні температури впасти.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Після закінчення часу випікання попробуйте сірником чи тісто готове, можливо, треба ще трохи часу.

Коли шарлотка готова, даємо час на вистигання. У прохолодному приміщенні на це піде близько пів години. Перевертаємо форму з шарлоткою на плоску тарілку. Якщо у вас розбірна форма, то спочатку знімаємо кільце. Може бути так, що перед цим потрібно підрізати ножем краї, аби все добре знялося.

Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика
Шарлотка з яблуками та родзинками. Фото Андрія Волика


Перед подачею посипте шарлотку зверху цукровою пудрою. Можете прикрасити м’ятою або мелісою, це додасть нотки свіжості. Також можна до шарлотки подати збиті вершки, вони добре пасуватимуть до бісквітного тіста. Ну, а для більш освіжаючого ефекту можна взяти морозиво.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках IA ZIK.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-08-18 02:19:26