п'ятниця, 11 серпня, 2017, 15:31 Людина
На добре здоров’я. А на фіга нам фугу?
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина

Організм час від часу потрібно-таки розвантажувати, і ця теза справді не підлягає жодним сумнівам.

Загальноприйнятою є думка, що жарка пора, а вона, за прогнозами синоптиків, в Україні ще триватиме і триватиме, – це саме той час, коли доречно робити собі профілактику (в сенсі скасування «свята живота», до якого ми, українці, погодьтеся, ментально звиклі на щодень).

Але направду за високої температури повітря не дуже-то й хочеться цілими днями ласувати наваристим (на свинячих реберцях!) борщем (та ще й із пампушками з часничком), смаженою на салі картоплею, варениками зі шкварками чи шашликом – навіть на природі. Список можна продовжувати… Звісно, доречніші у раціоні у спеку, припустимо, кабачки, огірки, кавуни та інші зелені овочі, фрукти та ягоди (тим паче, що фатально не спустошують гаманця).

Але візьмімо до уваги й те, що зараз – рекреаційний період і багато хто проводить відпустку у заморських мандрах, де обов’язково куштується щось екзотичне – наприклад, якісь там папайї чи маракуйї.

І тут також – великі знаки запитання!

Отже, говоритимемо сьогодні про те, чи прийнятне для організму гаряче бажання у гарячу пору розвантажитися або переключитися тимчасово на іноземну, незвичну і, головне, нерідну для нас їжу?

Що ж їсти у спеку?

Дієтологи наполягають на тому, що харчуватися за будь-якої пори року треба різноманітно і навіть у спекотне літо організмові корисні молочні продукти, м’ясо і риба. Фахівці вважають, що виникнення старечої деменції (тобто –набутої недоумкуватості) багато в чому пов’язане саме з тим, що доволі високий відсоток людей середнього і старшого віку перестає споживати білок, переходячи суто на рослинну їжу. А наслідком такого харчування, за версією науковців, є передчасне виснаження і старіння мозку.

Для дітей, організм яких росте і збільшує кількість клітин, теж постійно потрібні тваринні білки, амінокислоти. При намаганні через бодай тимчасове (сезонне, літнє) вегетаріанство поліпшити самопочуття може виникнути й дисбаланс вітамінів. Саме через нього, наприклад, радикуліти можуть дошкуляти не лише холодної пори року, а й улітку. І це не мої висновки – дієтологів і неврологів.

І сюди гаряче і туди боляче

Палкі прихильники екзотичних фруктів, овочів та інших продуктів повинні затямити, що багато чого із цих заморських харчів наш, український, шлунок може не сприйняти, а особливо, якщо турбують розлади травної системи або різноманітні хронічні соматичні захворювання.

Додаткові проблеми, ймовірно, найбільше дошкулятимуть тим, хто вирішив скуштувати страв китайської, таїландської та індонезійської кухонь, де завжди присутні достатньо гострих приправ, зовсім нам не знайомих. Отож перш ніж зважитися на експерименти, подумайте про свій шлунок. А якщо все ж таки кортить поласувати «іноземками», принаймні не переїдайте екзотики у палкому бажанні скуштувати все і відразу. Тоді можна буде хоча би дізнатися, через яку «добірну страву» проводите відпустку неподалік клозету.

Знаменитий японський делікатес – риба фугу, який коштує великі гроші, – взагалі отруйний, тобто завжди є шанс, що трапеза, де на столі на почесному місці – фугу, буде останньою.

Навіть після правильного приготування токсичними можуть залишатися й морський окунь, червоний луціан і ще кілька десятків видів екзотичних риб. Якщо ж ви все-таки наважилися ризикнути власним здоров’ям, щонайменше припильнуйте, аби місце, де плануєте «нетрадиційно» перекусити, виглядало охайним. А найліпше (себто – найбезпечніше) їсти там, де вже бували (і потім не працювали на унітаз) ваші знайомі (чи ви принаймні бачили у цій кнайпі чимале число своїх співвітчизників).

Запам’ятали? ОК!

А тепер – про таке. Візьміть, будь ласка, до уваги, що експерименти на кшталт споживання сирого м’яса риби, крабів, інших морепродуктів можуть закінчитися міцною дружбою з гельмінтами (глистами) і, відповідно, тривалим лікуванням.

Щодо екзотичного м’яса ведмедів, борсуків і кабанів, то воно їстівне тільки у разі, якщо його піддали ретельній термічній обробці, інакше наражаєтеся на небезпеку підхопити трихінельоз, а це, якщо хтось не знає, – інфекційне захворювання, небезпечне передовсім для легень, серця і печінки. І воно вам треба?!

До речі: незнайомі нам фрукти та овочі місцеві мешканці дуже часто продають нестиглими (але про це ми дізнаєтеся лише згодом, коли починає «крутити» у животі). А про те, що не можна споживати місцеву їжу немитою, пити воду з-під крана, купувати місцеві бабусині соління-варення, домашнє молоко та інший харч, особливо – на ринках, годі й говорити.

Погоджуєтеся?

Чому в животі «заколот»?

Якщо з’їсте «щось не те», швидше за все, дістанете розлад шлунка. Відчуття переповнення, болі, затримка стільця, пронос – це ознаки або алергії, або харчової непереносимості продукта. Алергія може проявлятися висипами, а харчова непереносимість – розладами шлунково-кишкового тракту.

Ще одна проблема у вигляді функціонального розладу – синдром подразненого кишківника. Об’єктивно жодної хвороби начебто й нема, бо аналізи – в нормі, одначе є болі у животі (і не тільки після прийому їжі), дискомфорт, здуття, «буркотіння». Причини виникнення синдрому подразненого кишківника – стреси, перезбудження, порушення менструального циклу, ожиріння, цукровий діабет, різка (!) зміна клімату і харчування. Отже, пускових механізмів – дуже багато.

Спровокувати синдром можуть і отруєння: вони, як правило, швидко минають, лишаючи по собі синдром подразненого кишківника. Відмітна ознака синдрому в тому, що ці симптоми не прогресують і минають після навідування до туалету «по важкому» (відразу стає легше). Одначе візьміть до уваги таке: якщо проблеми зі шлунково-кишковим трактом турбують понад три місяці на рік, їх можна назвати синдромом; якщо ж до цього терміну проблеми не дотягують, вважається, що це – тимчасова незручність. (І Хвала Господу!).

І зважте на таке: розлади кишківника можуть спровокувати пухлини кишок, панкреатит (запалення підшлункової залози), порушення функції всмоктування, коліти (запалення слизової оболонки товстої кишки). Правильно поставити діагноз і виключити «зайве» допоможе гастроентеролог. Коли діагноз встановлено, призначається лікування.

При закрепах треба буде споживати їжу, яка містить клітковину (малина, слива, дині). Також корисні будь-які рослинні жири (оливкова, мигдальна, вазелінова олії). Якщо синдром подразненого кишківника супроводжується проносом, потрібна ощадна їжа (каші, картопля та інші продукти, де мало клітковини).

Харчовий «сюрприз»

Якщо надміру експериментувати з продуктами, ймовірна така неприємність, як отруєння з наступним розвитком дисбактеріозу кишок. Не має значення, чим ви отруїлися: шашликом, фруктами або грибами. Результат один – кишкові розлади разом із нудотою, блювотою, проносом, гарячкою, головним болем.

Якщо виникли сильна нудота і блювота, перш за все, необхідно промити шлунок, що в домашніх умовах зробити дуже просто: переварену воду наливаєте в банку (бажано додати сорбент: активоване вугілля, полісорб, сілард) і випиваєте швидкими ковтками 2-3 літри. Як відчуєте, що вода вас переповнює, – два пальці до рота.

Якщо нудота не сильно турбує і перебігає без блювання, а на наступний день після отруєння дошкуляє рідкий стілець, промивання навряд чи принесе полегшення, але все ж буде корисним, бо у шлунку може затриматися зіпсована їжа. Крім того, надлишок рідини компенсує зневоднювання внаслідок блювання і проносу.

Тим, хто отруївся, треба пити багато рідини, але це не повинні бути молочні продукти. Найліпше споживати чай без цукру. По обіді, якщо ну дуже хочеться їсти, можна зварити рідесеньку кашку на воді (як кисіль), спожити білий хліб (сухарики).

Зазвичай антибіотиків застосовувати не треба – доречно перечекати 2–3 дні, перебути на дієті, попити корисні живі бактерії. При гарячці застосувати жарознижувальне. Також не зайвими будуть протиалергічні препарати. Якщо ж стан погіршується, температура тіла має тенденцію до зростання, терміново (!!!) звертайтеся по медичну допомогу.

Кожному – своє

  • Якщо у вас виразкова хвороба, гастрит шлунка з підвищеною кислотністю, доведеться відмовитися від усього кислого: смородини, квасних яблук, слив, цитрусових.
  • Якщо є захворювання, пов’язане із травним трактом (затруднене ковтання, печія) або кила травного тракту, протипоказані дари садів-городів, котрі уповільнюють роботу травного тракту. Це, передовсім, болгарський перець, із зелені – кріп і часник.
  • Якщо у вас схильність до почащеного стільця, то велика кількість клітковини не піде організмові на користь. Особливо багато її в малині. Отож якщо не хочете провести дозвілля біля унітазу, не захоплюйтеся цією смачною ягодою, особливо – натщесерце. З другого боку, якщо потерпаєте від закрепів, малина тільки «потішить» шлунок.
  • Кавун також багатий на клітковину, причому за своєю структурою вона «повітряна», отож після того, як поласуєте кавуном, можуть турбувати, відрижка тощо. Одначе ця ягода може й нормалізувати стілець.
  • Не впевнені в собі? То їжте диню, позаяк у ній багато харчових ферментів, близьких за складом до тих, що є у нашому кишківнику, тому вона добре засвоюється. Те саме стосується баклажанів. Тобто ці фрукти-овочі самі себе перетравлюють, отож наш організм витрачає на травлення набагато менше сил.
  • Якщо у вас підвищена кислотність шлунка, а ви полюбляєте петрушку, кінзу і часник, кислотність від споживаня щойно перелічених продуктів ще більше підвищиться. Якщо ж вона, навпаки, понижена, ця зелень буде тільки на користь.

Неспекотного вам літа. Приємного і, головне, безпечного відпочинкового безвізу. Смачної, а головне – корисної усім їжі.

І будьте мені здорові!

Читайте також: На добре здоров’я. Заправка до борщу і ліки

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-10-19 14:08:53