субота, 29 липня, 2017, 12:07 Людина
Готуємо в суботу. Соте з баклажанів
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Хочу вам запропонувати чудову альтернативу кабачковій або баклажановій ікрі. Декілька років тому в одному телевізійному шоу почув цей рецепт і відтоді він мій фаворит у літню пору. Тим більше, що ціна на овочі вже дозволяє ласувати ними досхочу. Соте можна готувати і на щодень, досить ефектно воно виглядатиме і на святковому столі, без сумніву, воно матиме успіх і на пікніку, як додаток до м’ясних страв. До речі, якщо ви не любите баклажани, то їх цілком можна замінити на кабачки, я б радив для цього обирати сорт цукіні. Вони смачніші за звичайні білі.

Інгредієнти:

  • Баклажани (середні) – 5 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Болгарський перець – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Зелень, сіль, перець – за смаком.
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Готувати починаємо з того, що миємо баклажани і ріжемо їх кільцями. Товщина має бути не більше 5 мм, тоді вони швидко просмажаться. Рекомендую обирати якомога молодші баклажани, у них шкірка не така гірка, як у тих, що довго росли, і зерняток менше. Зауважу, що баклажани ми не обчищаємо, а обсмажуємо разом зі шкіркою. Щоб позбутися гіркоти, замочуємо кільця у підсоленій воді на 30 хвилин. Допоки вони мокнутимуть, ми займемось приготуванням овочевого соусу.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Тремо моркву на середній терці, цибулю ріжемо півкільцями, так само півкільцями ріжемо і болгарський перець. До речі, про перець – візьміть для приготування дві жовтні перчини і дві червоні. Це додасть не лише барв нашій страві, а й додаткових відтінків смаку.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Беремо велику глибоку сковорідку, розігріваємо її. Після цього наливаємо трохи олії, як вона розігріється, додаємо моркву з цибулею. Смажимо при закритій кришці приблизно 15 хвилин. Тепер можемо додавати болгарський перець. Добре перемішуємо. Якщо потрібно ще олії, додайте її, аби не пригоріло.

Тушкуємо овочі, доки перець не буде повністю готовий.

За цей час кип’ятимо у чайнику воду. Миємо помідори і робимо невеликі надрізи навхрест. Кладемо у глибоку миску і заливаємо кропом. Нехай постоять декілька хвилин. Усі ці маніпуляції ми робимо для того, аби легко зняти з помідорів шкірку.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Після того, як помідори почистимо, нарізаємо їх невеликими скибочками.

Приблизно за цей час наші овочі вже мають бути готові. Додаємо порізані помідори. Перемішуємо і накриваємо знову кришкою.

За час, доки тушкуються помідори, підготовлюємо зелень і часник. Можете використовувати ваші улюблені трави. Це можуть бути і петрушка, і кінза, і кріп, непоганим додатком буде майоран. Якщо маєте базилік, додавайте і його, він добре пасує до овочів, особливо помідорів. Читав, що дехто і м’яту додає. Тут головне – не переборщити і дотриматись балансу, аби жодна з трав не домінувала.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Перед тим, як вимкнути вогонь під сковорідкою, солимо і перчимо наші овочі. Якщо нам смакує, вимикаємо вогонь і додаємо подрібнені трави та часник. Добре перемішуємо і відставляємо вбік – нехай наш соус настоїться і смаки змішаються.

Тепер беремося за баклажани. Проціджуємо їх через друшляк, аби зійшла вся вода.

Розігріваємо сковорідку і додаємо трохи олії. Викладаємо кільця баклажанів в один шар. Смажимо по 3-4 хвилини з кожного боку. Вони мають бути золотавого кольору.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Тепер готуємо страву до подачі на стіл. Беремо широку тарілку і викладаємо перший шар смажених баклажанів. На нього ложкою викладаємо овочевий соус. Знову кладемо шар баклажанів, але вже менший в діаметрі. У нас в результаті має вийти така собі піраміда. І знову викладаємо соус. І робимо доти, доки наша гірка не буде готова. Гарно виглядає, коли на одній тарілці 4-5 шарів баклажанів.

Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика
Соте з баклажанів. Фото Андрія Волика

Прикрашаємо зверху свіжою зеленню і можемо подавати на стіл. Соте смакує як тепле, так і холодне. Якщо плануєте пригощати гостей, його можна зробити і заздалегідь, а зібрати докупи вже перед подачею.

З тих пропорцій, що я вказав, виходить достатня кількість соте, можете для початку взяти половину складників і спробувати приготувати. Цього буде достатньо для сімейної вечері.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках IA ZIK.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-08-18 02:19:58