субота, 15 липня, 2017, 9:24 Людина
Готуємо в суботу. В’ялені помідори за півгодини
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика

Для італійців в’ялені помідори невід’ємна складова багатьох традиційних страв. Їх додають як у пасту, так і в салати. Також вони можуть бути смачним додатком до бутербродів.

До України вони потрапили не так давно і лише завойовують популярність. Думаю, вона не така велика насамперед через ціну. Та й місцеві виробники, не спішать робити ціни доступними. Нещодавно мені на очі потрапила реклама, в якій за двохсотграмову баночку просили 90 гривень. Я розумію, що оливкова олія, якою заливають помідори для тривалого зберігання, недешева, але щоб аж так. І це при тому, що помідори на базарі коштують в межах 10-15 гривень за кілограм. Тому якщо не бажаєте надміру витрачатись, а італійську кухню любите, я вам розповім, як швидко приготувати в’ялені помідори. Рекомендую для початку приготувати невелику кількість, аби побачити, чи годяться помідори для в’ялення. Як будете задоволені результатом, то тоді можна буде працювати вже з більшою кількістю.

В’ялені помідори. Фото Андрія Волика
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика

Для початку – декілька слів про самі помідори. Найкраще для в’ялення підходять тверді сорти або, як кажуть деякі продавці, м’ясисті. Як на мене, то підходящий варіант це «сливки». Вони середнього розміру, в міру тверді і достатньо смачні. Також не рекомендую брати помідори, що вирощені в теплиці. У них зазвичай майже не відчутний смак.

Також нам потрібна буде олія. В ідеалі – оливкова. Це якщо ви захочете приготувати максимально наближений варіант до того, що продають в магазинах з італійською продукцією. Чесно кажучи, я оливкову олію не дуже люблю. Думаю, що соняшникова рафінована буде не гіршим варіантом і більш економним.

Ще одним елементом, який дуже часто зустрічається у баночках з в’яленими помідорами, є часник і трави. З зелені, на мою думку, найбільше до помідорів пасує базилік. Якщо любите інші, то обирайте їх.

Для нашого експрес-методу в’ялення помідорів потрібна буде найзвичайнісінька мікрохвильовка, без ніяких наворотів та грилів. Думаю, вона є на більшості кухнях.

Ну що ж, починаємо готувати.

Насамперед помийте помідори та обсушіть їх паперовим рушником. Після цього розріжте на чотири частини. Невеликою ложкою (найкраще для цього підійде чайна або навіть кавова) виберіть насіння та сік. Але не перестарайтесь, аби не залишилась сама помідорова шкірка.

Те що ми вибрали з помідорів можна перемолоти у блендері і додати до якогось соусу або в борщ. Якщо наразі нема підходящої страви, де їх можна використати, то покладіть цю суміш до морозилки.

Розкладіть половинки помідорів на тарілку шкіркою до низу. Посипте улюбленими подрібненими травами, посоліть та побризкайте олією.

В’ялені помідори. Фото Андрія Волика
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика

Мікрохвильову піч налаштуйте на найбільшу потужність, яка в ній є (маю на увазі найвищий рівень хвиль, у моєї це 900). Поставте тарілку з підготовленими помідорами всередину пічки і виставте час – 5 хвилин.

Після цього дістаньте тарілку з помідорами та обережно злийте увесь сік, який утворився, в окрему миску. Але не виливайте його, він нам ще знадобиться.

В’ялені помідори. Фото Андрія Волика
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика

Тепер відставте помідори на 5 хвилин, нехай трохи вистигнуть.

Після цього знову поставте у пічку на 5 хвилин і на ту ж саму потужність. По завершенню знову дайте їм постояти ті ж самі 5 хвилин. Повторюємо ту саму процедуру і втретє.

Після того як помідори вистигнуть, вони готові до вживання. Якщо будете їх зберігати, то зробіть наступним чином. У стерильну, підходящу по розмірах банку, яка щільно закривається, покладіть помідори. Кожен шар можете перекладати невеликими скибками часнику. Коли банка буде заповнена, спочатку заливаємо тим соком, що утворився після першого запікання, а вже потім олією. Можете ставити в холодильник і зберігати.

Це так званий експрес-метод. Звичайно, смак відрізнятиметься від того, який може бути при інших способах в’ялення. Але, як на мене, результат достойний.

В’ялені помідори. Фото Андрія Волика
В’ялені помідори. Фото Андрія Волика

Якщо маєте час і бажання, то можна спробувати пов’ялити помідори більш традиційним способом. Для цього потрібна духовка з конвекцією. Виставте на ній температуру 80-100 градусів. Процес сушки може зайняти від 3 до 5 годин. Все залежатиме від сорту помідорів. Час від часу відкривайте дверцята, аби виходила зайва волога. Перед тим як ставити в’ялитись, помідори так само потрібно скропити олією та посипати травами і трохи посолити.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-12-14 09:58:10