субота, 1 липня, 2017, 9:11 Людина
Готуємо в суботу. Порятунок від спеки – болгарський таратор
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика

Ніщо так не стає в нагоді літнього спекотного дня, коли хочеться і одночасно чогось поїсти і втамувати спрагу, як холодний суп.

Якщо копнути трохи глибше в кулінарну традицію різних країн, то виявиться, що чи не кожна має щось подібне, спеціально заготовлене на ту пору, коли їсти ну майже не хочеться, а от пити – то діжками. В Україні це добре відома окрошка, в Іспанії пікантний гаспачо, а от в Болгарії це таратор.

Його вам запропонують і в невеликих сімейних ресторанчиках, і в супермаркетах. В останньому варіанті ця страва розлита у пластикові пляшки, ну щось подібне як у нас йогурт розливають.

Я вже якось знайомив вас із традиційною болгарською стравою, яка називається сач,

Так от, таратор повна її протилежність. Небагато калорій і готується надзвичайно швидко. Головне, щоб усе було під руками. Не скуштувати її, подорожуючи Болгарією, це те саме, що, відвідуючи Україну, не поласувати борщем чи варениками.

Чесно кажучи, коли я в Болгарії вперше спробував цю страву, трохи був розчарований. Ні, не смаком, а ціною. Замовляв її в закладі, який нагадував щось середнє між кафе і рестораном. Тоді я ще не знав, що це звичайний кефір і огірки. Купився на назву і ціну. Думав, що за таку вартість мені принесуть не знати який делікатес. А потім довго сміявся, коли дізнався рецепт.

Попри всю простоту приготування, хочу звернути увагу на корисність цієї страви. Продукти, які до неї входять, не піддаються термічній обробці. Що дозволяє отримати максимальну від них користь.

Ну а про роль кисломолочних продуктів у нашому раціоні, думаю, ви і самі знаєте. Власне, болгарська паличка, яка в них живе, і сприяє тому, щоб наш організм, а особливо шлунок працював злагоджено.

Інгредієнти

  • Огірки (середні) – 2 шт
  • Кефір або йогурт – 400 мл
  • Олія – 2 ст.л
  • Зелень – пучок
  • Часник – 1-2 зубка
  • Грецькі горіхи – 6 шт
  • Сіль, перець за маком

Готується таратор доволі просто і швидко. В першу чергу зверніть увагу на якість кефіру або йогурту, з якого збираєтесь готувати. Бажано брати домашній. А якщо з магазину, то від того виробника, якому ви довіряєте. На жаль, зараз, аби імітувати густину і жирність, у кисломолочну продукції додають забагато всіляких речовин. Особливо деякі виробники додають так багато крохмалю чи то згущувача, що він аж скрипить на зубах. Відповідно, з такого кефіру смачного таратору не вийде. Найкращим варіантом був би кефір з жирністю в один відсоток, інакше доведеться розбавляти водою. Доки ми підготовлюватимемо інші складники, поставте його до холодильника.

Підготовлюємо грецькі горіхи. Очищуємо їх від шкарлупок і подрібнюємо або в блендері, або качалкою, ну або скляною пляшкою. Для декору залиште декілька штук не подрібненими. Якщо горіхів не виявилось, не біда. Можна і без них.

 

Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика


Огірки тремо на терці з найбільшими вічками. Звичайно, можна і дрібно покришити, але таратор швидше п’ють ніж їдять. Вирішуйте самі, як вам більше до смаку.

Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика


Часник пропускаємо через часникодавку або теж дрібно-дрібно кришимо.

Зелень можна брати різну. Можна використати щось одне або скомбінувати. Наприклад кріп, петрушка і кінза. З останньою будьте обережні. Вона має специфічний смак, який не всім до вподоби.

Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика


Тепер усе, що ми подрібнювали, змішуємо. Не забудьте посолити і поперчити. Після чого цю масу залиште на 10-15 хвилин. За цей час вона трохи промаринується.

Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика


І от ми вже на фінішній прямій. Заливаємо те, що маринувалось, кефіром і додаємо олію. Якщо вийшло загусте – розведіть холодною кип’яченою водою.

Болгарський таратор. Фото Андрія Волика
Болгарський таратор. Фото Андрія Волика


Розлийте або в тарілки або у високі склянки. Прикрасьте половинками горіха. Ну от і все, можна подавати до столу.

Гадаю що цей рецепт урізноманітнить ваш раціон і буде чудовою альтернативою окрошці.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-10-19 21:19:43