субота, 17 червня, 2017, 9:19 Людина
Готуємо в суботу. Цвібак з літніми ягодами
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика

Можливо для когось назва цвібак видасться зовсім незнайомою, а хтось почне згадувати: десь чув про таке, але не пригадує де. Але точно будуть люди, які навіть не здивуються цій назві. Мешкатимуть вони на Галичині. Бо саме тут бісквіт називають цвібаком.

За кулінарними легендами прийшло воно у лексикон галицьких кухарів з-за кордону. Є подібні слова і в німецькій, і у польській мовах. Тож нічого дивного, що після багатьох історичних подій це слово закріпилось і на українській землі.

Найбільше чим мені сподобався цей десерт, так це відсутністю масла в тісті. Це не абияк зменшує його калорійність, ну, і звісно ціну. Звичайно, що через крем назвати його некалорійним язик не повертається, але все-одно він досить легкий для шлунку. А для літа, коли всі починають згадувати про свою фігуру, це найкращій варіант.

Інгредієнти:

  • Яйця – 6 шт.
  • Цукор – одна склянка
  • Борошно – одна склянка
  • Ягоди – 300-400 г
  • Вершки, сметана – 0,5 л.
     
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Головним складником вдалого цвібаку є яйця, бажано брати домашні і свіжі. Вони мають бути кімнатної температури. Перед тим як їх використовувати раджу помити в теплій воді. Так ми убезпечимось від попадання різноманітних інфекцій, які можуть жити на шкарлупі.

Приготуємо дві ємності, в одну ми будемо збирати білки, в іншу – жовтки. Вони мають бути чисті і сухі. Хоча знаю, що деякі кулінари не розділяють яйця на жовток і білок, а збивають все разом. Я такого досвіду ще не маю, тому ділюсь лише перевіреним методом.

Першими починаємо збивати білки. Якщо маєте вправність і силу в руках, то можна збивати спеціальним вінчиком (це буде трохи довше). Швидше і з меншими затратами власних сил, але більшими електроенергії, буде використання міксера або блендера із спеціальною насадкою для збивання.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Збиваємо білки спочатку на невеликій швидкості. Після того, як вже почне утворюватись піна, поступово додаємо цукор і збільшуємо швидкість. Маємо використати половину склянки. Збиваємо до того моменту, доки білки не перетворяться у стійку густу масу. Якщо говорити про збивання білків, є таке поняття в кулінарії як м’які, середні і тверді піки. Розрізняють їх наступним чином: потрібно витягнути вінчик з збитих білків і перевернути його до гори. Якщо вершок з піни зразу опустився це перший варіант, середні це коли верх трохи загнутий, але добре тримає свою форму; і тверді піки – це коли вершок стрімкий як Говерла J. Пухким тісто вийде тоді, коли ви зіб’єте білки до твердих піків, також це впливатиме на висоту цвібака.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Наступний етап – збиваємо жовтки. Вінчик можна не мити від білків, процес від цього не постраждає. Збиваємо жовтки і поступово додаємо решту цукру. Має в результаті утворитись світла піна. Цукор практично не має відчуватись. Це не забере багато часу.

Тепер маємо діяти обережно, аби не втратити дорогоцінне повітря. До білків перекладаємо жовтки. Перемішуємо масу до однорідності ніжно і не поспішаючи. По одній ложці додаємо просіяне борошно і кожен раз перемішуємо його, аби воно рівномірно розійшлося по тісту.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Завдяки великій кількості яєць наше тісто не потребує ніяких додаткових розпушувачів. Це неабиякий плюс, якщо ми слідкуємо за тим, щоб наше харчування було здоровим.

Тепер можемо перекладати у форму. Аби не бавитись у перемащування торту, можна одразу покласти підготовлені ягоди, але тоді їх може знадобитись менше. Дивіться на свій смак. Перед тим як це робити присипаємо їх борошном, тоді вони не впадуть на саме дно.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Випікаємо цвібак при температурі 180 градусів, приблизно 45-50 хвилин. Я використовував силіконову форму діаметром 20 і висотою 8 сантиметрів. І хоча переважно до силікону випічка не пристає, першого разу мені важко було витягти готовий бісквіт, тому наступного я змастив дно маслом і присипав його борошном. Це подіяло. Якщо випікаєте у залізній формі то обов’язково робимо те саме.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Після випікання він піднявся фактично до самого верху. Це дозволило мені розрізати його на три частини. Зробив я це після того, як він вистиг.

Тепер наш цвібак готовий до того, щоб зібрати його до купи і прикрасити перед подачею на стіл. Намащуємо нижній корж збитими вершками або сметаною. Викладаємо ягоди. Якщо вони завеликі – розріжте навпіл. Накриваємо середнім шаром і знову робимо те саме.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


На верх теж можна покласти ягоди. Як варіант декору – можна розтопити плитку шоколаду і полити ним верхній шар, вимальовуючи цікаві узори. Можна зробити це з білого шоколаду і чорного по черзі – утвориться такий мармуровий малюнок. Робіть все, що підказує ваша фантазія.

Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика
Цвібак з літніми ягодами. Фото Андрія Волика


Ну ось і все. Через те, що коржі бісквіта дуже пористі, його їсти можна практично відразу, але якщо витримаєте трохи часу, щоб він набрав у себе сік ягід і вершковий крем результат буде ще кращим.

Смачного!

 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-12-16 22:49:25