п'ятниця, 19 травня, 2017, 16:01 Людина
На добре здоров’я. І чого це ви зблідли?
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина

У вас таке безбарвне обличчя, що блідість шкіри не годні приховати ні сезонна засмага, ні жодні косметичні «маневри»? А на додаток діймають загальна слабість, постійна втома і дратівливість? Стає проблемою виконання службових обов’язків, бо постійно хочеться спати, паморочиться у голові, темніє в очах і шумить у вухах? Вам недобре через те, що і при мінімальному фізичному навантаженні, і навіть у стані спокою задихаєтеся?.. Чи часом це не недокрів’я (мовою медиків – анемія)?

Анемії бувають різні. І виявляють їх приблизно у 20 відсотків населення. Частіше – у жінок, причому – молодих.

Як правило, проблема – у дефіциті заліза. Хоча, кажуть лікарі, є й інші анемії. Наприклад, пов’язані з дефіцитом вітаміну В12 або фолієвої кислоти (можливе поєднання дефіцитів).

То коли варто говорити саме про анемію? У медиків на це чітка відповідь: якщо концентрація гемоглобіну менш як 130 г/л у чоловіків і 120 г/л у жінок. Ознакою анемії є також мала кількість еритроцитів, а вони для організму украй важливі, адже містять|утримують| гемоглобін, а це пігмент, що надає крові червоного кольору і переносить кисень від легень до всіх тканин організму. І що менше еритроцитів, то більше навантаження на серце: йому доводиться більше прокачувати крові.

«Залізні» аргументи

Але щоби напевно знати, що це ознаки саме анемії, потрібно, звичайно ж, звернутися до лікаря – по огляд і скерування на загальний аналіз крові з обов’язковим визначенням низки параметрів – передовсім кількості еритроцитів, ретикулоцитів та гемоглобіну.

Найчастіша з анемій – залізодефіцитна, яка може виникнути або через погане засвоєння заліза організмом (чи через банальний його брак у раціоні), або через надто швидке «подовження» (акселерацію) у підлітковому віці, або через рясну менструацію, або через внутрішню кровотечу, або під час вагітності. Брак заліза – причина загальної слабості, а також неспроможності тіла зберігати тепло. Саме тому хворі на залізодефіцитну анемію хронічно мерзнуть.

Хто в групі ризику?

Передовсім, жінки дітородного віку. Чому? Та тому що у представниць прекрасної половини людства запас заліза в організмі менше, ніж у чоловіків. Особливо уважними в цьому сенсі треба бути вагітним. Й обов’язково здати загальний аналіз крові при першому ж відвідуванні жіночої консультації. Річ у тім, що по мірі зростання плода зростає потреба у залізі. Приблизно на 20-му тижні вагітності його запаси в організмі вичерпуються, що відбивається як на здоров’ї майбутньої мами, так і на здоров’ї малюка.

«Небайдужа» анемія й до вегетаріанців. Тому їм треба збагачувати раціон джерелами заліза, а це, в першу чергу, броколі та шпинат.

Помічне

При анемії апетит часто знижується через погіршення секреторної функції шлунка. В цьому випадку треба ввести в раціон екстрактивні речовини та фізіологічну (до п’яти грамів, а це, як відомо, чайна ложка) норму солі. Отож їжте м’ясні, рибні, грибні й овочеві відвари, урізноманітнюйте харчування розмаїтими соусами, помірно соліть страви. Потрібно споживати також достатню кількість масла, вершків, молока, причому молоко треба пити не залпом, а маленькими ковточками.

Рецепт випише природа

Алое з медом

150 мл свіжого соку алое змішати з 250 гр меду і 350 гр «Кагору». Приймати по столовій ложці тричі на день до їди.

Вітамінний чай

Плоди горобини звичайної і плоди шипшини взяти у рівних кількостях. Запарювати (столова ложка на склянку кип’ятку) і пити по склянці на день.

Відвар вівса

Склянку вівсяних пластівців залити п’ятьма склянками води і варити, поки суміш не стане як рідкий кисіль. Процідити і влити дві склянки молока. Знову прокип’ятити. Випити за два – три рази впродовж дня.

Сік коренеплодів

Подрібнити на тертці рівну кількість моркви, буряка і редьки. Видушити сік, залити у пляшку з темного скла. Закоркувати, але не щільно (рідина має випаровуватися). Поставити пляшку у злегка розігріту духовку на три години. Приймати по столовій ложці тричі на день до їди. Курс лікування – 3 місяці.

Пам’ятайте, що при анемії треба повноцінно харчуватися.

  1. Передовсім, у раціоні мають бути білки, тому треба їсти м’ясо – бажано яловичину і телятину.
  2. Вагаєтеся між вершковим маслом і олією? «Ставте» на олію!
  3. Щодня споживайте напій із живих пивних (не пекарських!) дріжджів.
  4. Бодай через день майте у раціоні 100 г печінки.
  5. Не нехтуйте вуглеводами – за можливості, щодня їжте каші. Також споживайте мед (якщо, звичайно, не маєте на нього алергії). А ще – овочі, фрукти та ягоди. Затямте, що при анемії особливо корисні вітаміни В і С, а їх багато у білокачанній капусті (сирій і квашеній), баклажанах, динях, гарбузах, цибулі, часнику, обліписі, ожині, глоді, лимонах, абрикосах, грушах, яблуках (а особливо – кислих сортів). Згадайте й про різноманітні поєднання. Наприклад, дуже корисна пшоняна каша з додаванням гарбуза чи, припустимо, родзинок, меду чи свіжих ягід. Незле з’їсти зранку й 100 гр сирої моркви, але обов’язково зі сметанкою чи олійкою, щоби морква засвоїлася.

І хай на щічках буде рум’янок!

Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу професору Львівського медичного університету, доктору медичних наук Валентині Володимирівні Чоп’як.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-11-23 11:31:51