п'ятниця, 21 квітня, 2017, 12:27 Економіка
Куди поділася риба: в Україні почали споживати дуже мало цього продукту
Риба. Фото: ub.ua
Риба. Фото: ub.ua

Космічні ціни на рибу перевищили всі розумні межі, тоді як ще зовсім недавно українська рибна галузь входила в п’ятірку світових лідерів. Шокуюче переважання імпортної продукції на рибних полицях наших магазинів починає загрожувати продовольчій безпеці країни в цьому сегменті.

Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

«Ніколи Україна не відчувала дефіциту в рибному продукті. Риби, особливо замороженої – океанської і морської, було багато, і вона була на порядок дешевшою порівняно з м’ясом, – наголошують у Асоціації рибалок України – у нас всього два шляхи наповнення рибного ринку – це імпорт та внутрішні водойми».

«Імпорт сьогодні становить понад 85% від всієї реалізованої в країні рибної продукції. Тільки близько 15% на наших прилавках риба вітчизняного виробництва – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Державна служба статистики України повідомляє: У 2016 році вітчизняна рибна галузь добула 88 443 тонни водних живих ресурсів, з яких риби – 78 490 тонн. У внутрішніх водних об’єктах вилов склав 40 754 тонн, з яких 22 000 тонни припадає на рибу, вирощену рибоводними господарствами, а 18 754 – це промисловий вилов риби.

В останні десять років обсяг споживчого кошика українця був 660-710 тис. тонн риби та рибного продукту. Споживання риби на душу населення України коливалося від 14 до 16 кг. Але останні роки рибний ринок явно «просів». Споживання рибного продукту українцями істотно знизилося і становило 300-370 тисяч тонн.

«Це призвело до того, що починаючи з 2015 року українці почали споживати дуже мало рибної продукції – у 2015 році всього 8,4 кг., а у 2016 – 8,9 кг. на кожного українця на рік, з яких тільки 1 кг. був вітчизняного виробництва, а інше імпорт, – зазначили фахівці Асоціації рибалок України – При цьому риба є важливим джерелом довголанцюгових жирних кислот Омега-3, вітамінів, кальцію, цинку і заліза – вона вкрай необхідна людському організму».

Для порівняння, в Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі північних країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія) споживають близько 50 кг, в Німеччині та Франції цей показник досягає 25-40 кг на особу. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання рибної продукції на душу населення становить 20-30 кг.

Нагадаємо, у лютому 2015 році було введено 10-відсотковий імпортний збір, який включив до переліку додатково оподатковуваних товарів рибу і рибопродукти. Введення додаткового збору загалом не виправдало себе, оскільки надходження до бюджету не тільки не зросли, а скоротилися. Навіть при тому, що імпортери почали змінювати підходи, завозити замість дорогої дешевшу продукцію.

Як і раніше, за даними Державної служби статистики України лідером з постачання риби і морепродуктів в Україні залишається Норвегія. За нею йдуть Ісландія і США. За даними Державної фіскальної служби України, за 2016 рік Україна імпортувала риби і морепродуктів на $ 459,878 млн.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-08-19 04:53:57