п'ятниця, 17 лютого, 2017, 14:32 Людина
На добре здоров’я. Чому глютен став раптом небезпечним
Ольга Фарафонова
журналіст IA ZIK

Целіакія, або ж глютенова хвороба – ще зовсім недавно про таке захворювання мало хто чув. Я теж про нього не знала, допоки не знайшла велику кількість форумів, Facebook-спільнот, де спілкуються пацієнти, що мають цю недугу. То, що ж це за дивна хвороба, на яку сьогодні багато хто страждає, але інформації про неї вкрай мало?

Целіакія – це генетичне автоімунне захворювання, що виникає при непереносимості рослинного білка – глютену, який міститься в клейковині злаків: пшениці, житі, ячмені тощо. Цей білок подразнює ворсинки кишечника і порушує всмоктування поживних речовин. Трапляється в 1% населення.

Часто захворювання можна сплутати з іншими розладами, оскільки симптоми характерні для багатьох захворювань: болі в животі, метеоризм, проноси або закрепи, нудота і блювота, низький зріст і недостатня вага у дітей, депресивні настрої, шкірний свербіж та інші алергічні прояви, наприклад, дерматит. Тож, що раніше симптоми будуть визначені як прояв глютенової хвороби чи алергії на глютен, то меншої шкоди організму завдасть захворювання. Адже якщо його ігнорувати, це може призвести до сумних наслідків: остеопорозу, пухлин, безпліддя.

Як пише портал WebMedicine, існує два піки прояву захворювання: перший – у ранньому дитячому віці, другий – на третьому-четвертому десятилітті життя. Підтвердити діагноз може генетичний тест, який показує, чи виробляє організм антитіла до гліадину, який міститься у багатьох злакових культурах. Тест робити необхідно, оскільки непереносимість глютену часто плутають з непереносимістю лактози і лікують зовсім не те, що необхідно. Однак більш точний результат можна отримати за допомогою біопсії кишечника.

Читайте також: У Львові створять сайт, щоб допомагати дітям із вродженими серцевими недугами

Крім того, варто розрізняти: якщо целіакія – вроджене захворювання, то непереносимість глютену може бути набутою. Сьогодні, у ХХІ століття, перенасичення практично всіх магазинних продуктів глютеном призвело до того, що багато людей протягом одного дня отримують місячну норму цього білка. Відтак, організм реагує на надлишок відповідними реакціями: запускається механізм створення імунної відповіді, тобто починається алергічна реакція.

Та найважчим для хворих,мабуть, є усвідомлення того, що від непереносимості глютену лікування не існує. Допомогти може лише сувора дієта з повним виключенням із раціону продуктів, які містять глютен. Це – пшениця, ячмінь, овес, жито і борошно з них; макарони, манка, кус-кус, шоколад, кондитерські вироби, ковбаси та інші напівфабрикати, сири та інші фабричні молочні продукти, розчинні кава та какао, магазинні соуси, мюслі, пиво та інші. Варто зауважити, що глютен міститься також і в багатьох косметичних засобах та ліках.

Водночас є і хороша новина – у магазинах все ж таки можна знайти безглютенові продукти: хліб, печиво, макарони, солодощі тощо. Інша справа – така продукція дуже дорога і вибір в Україні небагатий, так само, як і безлактозних продуктів.

Та найголовніше – перш, ніж ставити собі діагноз при перших схожих симптомах і переходити на сувору дієту, варто обов’язково проконсультуватися з лікарем і зробити усі необхідні аналізи.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках IA ZIK.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-08-23 18:34:05