субота, 14 січня, 2017, 9:14 Людина
Готуємо в суботу. Скумбрія, фарширована горіхами та сиром
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика

Розкажу вам, як нібито банальну страву перетворити у святкову, та й ще за невеликі гроші. Сьогоднішня наша героїня – скумбрія. Порівняно з іншою рибою, коштує небагато, дуже смачна і поживна.

Більшість моїх знайомих та родичів, якщо і готують скумбрію, то роблять це просто – почистили, помили, посолили і в духовку. Виходить досить смачно, але вже дуже банально, як на мене. Так було і в нашій родині, доки ми не спробували фаршировану скумбрію. Тепер це дуже часта гостя наших святкових столів.

Приготувати її не так складно, як може видатись на перший погляд. Головне – купити свіжу рибу. Переважно у нас вона продається заморожена, але буває що і ледь морожена, знаєте така у супермаркетах на льоді лежить. Це був би найкращий варіант, але таке трапляється дуже рідко. Переважно доводиться вибирати між дуже багато льоду і трохи менше.

Коли вибиратимете скумбрію, будьте пильні: звертайте увагу і на її зовнішній вигляд, і на ціну. Зараз все має значення. Подивіться, щоб шкіра риби була без розтріскувань і незрозумілих плям. Якщо таке є, значить риба вже неодноразово розморожувалась і заморожувалась повторно.

Я, взагалі, одного разу ледь не потрапив у халепу, коли намагався купити скумбрію. Забігаю до магазину, бо часу не дуже мав. Бачу великими буквами написано, що сьогодні – акція на скумбрію. Довго не думаючи, починаю вибирати рибу. Але після того як ейфорія від низької ціни минула і в голові прояснилось, я побачив, що скумбрія без голови. Мені здалося це дивним, адже я до того ніколи не бачив, аби скумбрію морожену продавали без голови. Копчену так, але морожену? Такого не зміг пригадати. І тут бачу, що поряд лежить скумбрія з головою, але вже за суттєво більшою ціною. Я підійшов до вітрини з оселедцями і бачу, що в них ситуація, як і має, бути -зворотна. З головою – дешевше, а без голови – дорожче. І тут я згадав прислів’я, що риба гниє з голови. Певно це і була причина низької ціни. Тому будьте уважні.

Після усіх цих ліричних відступів нарешті починаємо готувати.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 штуки.
  • Лимонний сік – 1 ч.л
  • Горіхи подрібнені – 3 ст.л
  • Гірчиця «французька» – 2 ч.л
  • Сир твердий – 50 г
  • Майонез – 2 ст.л
  • Сіль – за смаком
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Починаємо готувати з того, що підготовлюємо рибу. Слід відрізати голову та плавники. Якщо раптом хтось не знав, то плавники добре відрізаються кухонними ножицями. Це зручно і акуратно. Після цього розрізаємо рибину вздовж пуза та виймаємо все, що є всередині. Виймаємо хребет та всі великі кістки, які можна вийняти. Миємо під холодною водою і просушуємо кухонним полотенцем.

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Тепер підготовлюємо рибу до фарширування. Трохи солимо, збризкуємо лимонним соком і змащуємо рівномірно французькою гірчицею.

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Після цього посипаємо подрібненими грецькими горіхами. Завершальний етап – твердий сир. Потріть його на середній терці і рівномірно посипте рибу.

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Наступний етап – нам потрібно зв’язати кожну рибину ниткою, щоб наш фарш не випав в процесі приготування. Чув, що є якась спеціальна кулінарна нитка, але досі на очі вона мені не потрапляла. Користуюсь звичайною білою, але натуральною і не дуже тонкою, бо інакше буде важко зв’язати. Робіть це акуратно і не спішіть, інакше нитка може сповзти.

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Запікаємо рибу в розігрітій духовці до 200 градусів протягом 20 хвилин. У цей час вона має бути прикрита фольгою. Після цього змащуємо кожну рибину майонезом і ставимо назад до духовки на 7-10 хвилин, але вже фольгою не накриваємо, щоб утворилася шкоринка. Якщо вам засмажені страви шкодять, або не можна дуже жирного – пропустіть цей етап і запікайте увесь час під фольгою протягом півгодини.

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика


Після того, як риба засмажилась, даємо їй вистигнути і знімаємо нитку. Не знімайте нитку з гарячої. По-перше, це незручно, бо риба гаряча і ви можете обпектись, а по друге, – скумбрія може під час цього процесу просто розпастись на шматки.

Після усіх цих маніпуляцій нашу скумбрію можна подавати на стіл. Поріжте її на порції і прикрасьте лимоном або оливками.

Смачного!

Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Фото Андрія Волика
Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2017-09-20 01:28:17